Column: Hoe nu verder?

Door Louis van der Sangen

Ga ik verder met column nummer 101 of wordt het nummer 1 voor de volgende serie die ook ooit in boekvorm zal worden uitgegeven? En wordt de titel dan: 'Tijdens en na de corona'? Volgens mij komen er nog genoeg van zulke titels voorbij de komende jaren. Dus zal ik wel iets originelers moeten bedenken. En terwijl we allemaal in afwachting zijn van de volgende stappen van de wijze dames en heren die het voor het zeggen hebben in Den Haag, zijn we vooral ook bezig met de dagelijkse praktische en nijpende zaken. Nou is de kapper niet het allernijpenst, maar als ik zie wat er allemaal voorbij komt over dit onderwerp, denk ik: we zijn gelukkig onze humor nog niet kwijt. De tandarts mag, onder strikte voorwaarden natuurlijk, weer aan de slag. In mijn geval is het meteen bellen voor een afspraak vanwege een opspelende ontsteking. Ik verwacht daar een minder lange rij wachtenden dan wanneer de kapper de deuren weer mag openen.

We hopen allemaal weer op het normale, het nieuwe normaal, zal ik maar zeggen. Maar komt het wel weer terug zoals het was? Er wordt in ieder geval volop geklust, getuinierd en reeds geboekte of nog te boeken vakanties zijn geannuleerd, dan wel op de lange baan geschoven. Welke zaken waren er en zijn nu weg? En wat missen we écht en wat als sommige zaken niet meer zouden terug keren? Iedereen heeft wel zijn eigen lijstje van wat belangrijk is.

Ik zag van de week de film Noach met Russel Crowe. Geen hoogstaande uitvoering hoor, maar het gaat mij om de boodschap die zo'n sprookje brengt. De boodschap dat het einde der tijden is aangebroken. En dan de kans krijgen om weer opnieuw te kunnen beginnen. Nou, dat zou wat zijn. Opnieuw beginnen. Dat wordt sowieso jarenlang vergaderen over wat wel en wat niet. En wie beslist dan uiteindelijk? Volgens mij wordt dat helemaal niks. Er gewoon helemaal mee ophouden zou het beste zijn. Dat gaat zeker wel een keer gebeuren. Maar zolang er nog zoveel goede onderwerpen zijn en even zoveel zaken kapot gemaakt kunnen worden, zal er van een nieuw begin geen sprake zijn. Onderwerpen genoeg waar we heel graag vanaf willen. Van mij mag er gestopt worden met de loterijen. Zelfs in deze onzekere tijden wordt er schaamteloos en straffeloos reclame gemaakt en proberen de steeds grotere groep zakkenvullende BN'ers met mooie praatjes, een gemaakte glimlach door middel van smijten van zogenaamde geldprijzen te verleiden om mee te doen. Het wordt met de week erger. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het woord van het jaar deze keer. Volgens mij kunnen ze beter een boek van het jaar maken met al die nieuwe termen waar we een maand of wat geleden niet over hadden kunnen dromen.

Maar alle gekheid op een stokje. Vanaf deze plek wens ik iedereen veel sterkte met deze en andere ziektes en wens een ieder een voorspoedig herstel. Speciale gedachten gaan uit naar diegene die niet op de gebruikelijke passende wijze afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden