Geen versierde kinderfietsoptochten, geen gezamenlijke spelletjes op pleinen en grasvelden. Koningsdag 2020 wordt Woningsdag.
Geen versierde kinderfietsoptochten, geen gezamenlijke spelletjes op pleinen en grasvelden. Koningsdag 2020 wordt Woningsdag. (Archieffoto: Gijs Krist)

Vier-Koningsdag-vanuit-Woning-dag

'Corona' mag dan 'kroon' betekenen, het virus heeft niets koninklijks. Het houdt ons al weken aan huis gekluisterd. Het verdriet en de ellende die het coronavirus veroorzaakt, geven geen reden tot een feestje. Het zet dus ook een streep door de gezamenlijke viering van Koningsdag. Toch wil je juist op deze dag zorgen voor verbinding. Zie hier het dilemma van de verschillende Oranjeverenigingen in Maasdriel.

door Loeki Bruinink

Maasdriel“2020 moest een bijzonder jaar worden", zet Oranjecomité Kerkdriel op haar Facebookpagina. Op Koningsdag zou de geplande Obstakelrun nog groter worden dan voorgaande editie en het kinderplein zou een nieuwe look krijgen. Vanwege 75 jaar herdenken in vrijheid organiseerde het comité ook voor 4 en 5 mei de Estafetteloop. “Een bijzonder jaar, dat is het zeker, alleen niet op de manier waarop we gehoopt hadden. Doordat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn, zijn de festiviteiten op Koningsdag en Bevrijdingsdag afgelast.”
De teleurstelling is net als bij alle andere Oranjeverenigingen in Maasdriel groot, maar ze beseft dat de afgelasting noodzakelijk is. “Laten we zorgen dat we met zijn allen gezond blijven!”
Als alternatief presenteert het Oranjecomité Kerkdriel in deze krant op pagina 10 leuke thuis-doe-dingen. “Met spelletjes en uitdagingen vieren we Koningsdag zo toch nog een beetje samen.”

De Stichting Alemse Activiteiten blies alle geplande activiteiten rondom Koningsdag af. Net als de Oranjevereniging Rossum . Voorzitter Leo Nugteren geeft aan dat het een lastig verhaal is: “Aan de ene kant zouden wij op Koningsdag uiteraard graag iets doen. Aan de andere kant, als er bij zoveel gezinnen verdriet is, hebben we er al moeite mee om mensen te vragen de vlag uit te hangen. Daarom hebben we besloten om later in het jaar iets te organiseren. Of, als het langer gaat duren, een jaar over te slaan. Dan vieren we Koningsdag volgend jaar nog grootser.” Vanuit de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen kregen ze wel tips en ideeën aangereikt om op een alternatieve wijze Koningsdag te vieren. “Maar daar werden we als bestuur niet enthousiast van. Laten we hopen dat alles snel achter de rug is en dat we weer leuke activiteiten voor het dorp kunnen organiseren.”
Festiviteiten comité Heerewaarden vraagt inwoners op 27 april om 10.00 uur in de tuin, op het balkon of bij de voordeur gezamenlijk het Wilhelmus te zingen. Ze schreef ook een kleurwedstrijd uit.
“De Oranje Vereniging Hedel maakt van de geplande versierde kinderfietsoptocht dit jaar de versierde Woningsdag”, laat penningmeester Frank van Weerdenburg weten. “We roepen alle basisschoolleerlingen in Hedel op om dit jaar met Koningsdag een vanaf de straat zichtbaar raam Oranje te versieren, bijvoorbeeld met vlaggetjes en tekeningen. De scholieren gaan we ook verrassen met een snoep-fruitzak, waarbij we de 1,5 meter afstand regel in acht nemen. Zo kunnen we van Koningsdag 2020 toch nog een feestelijke dag maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden