Dit is het eerste deel van het verhaal 'Een stadslegende', geschreven door Frans van den Heuvel sr. Er volgen nog 10 delen.
Dit is het eerste deel van het verhaal 'Een stadslegende', geschreven door Frans van den Heuvel sr. Er volgen nog 10 delen.

Een stadslegende... (deel 1)

door Frans van den Heuvel sr.

Ik heb dit verhaal al jarenlang op de plank liggen. Vond het vaak te vroeg, maar nu er vele jaren zijn verstreken durf ik er mee naar buiten te komen. Mochten er mensen zijn die menen zich in dit verhaal te herkennen, dan wil ik er graag op wijzen dat aannames en speculaties de grootste bron waren voor dit verhaal.

Snuffelen op rommelmarkten is een van mijn hobby’s. Mijn belangstelling gaat dan voornamelijk uit naar boeken, vooral naar de wat oudere uitgaven. Zo was ik een vaste bezoeker van de jaarlijkse tweedehands boekenverkoop in de pastorie van de plaatselijke kerk.

Ik had al zo’n uurtje tussen het aanbod op de lange tafels gekeken en al een aardig stapeltje gevonden, toen ik mijn aandacht verplaatste naar de dozen met boeken die onder de tafel stonden. Ik trok er een naar me toe en zag dat er niks van mijn gading in zat. Ook de tweede en derde doos bevatte niets waarvoor ik belangstelling had. In doos nummer vijf lagen, of liever stonden, met de rug naar boven, een stuk of wat exemplaren. Op elke rug van het boek stond de titel gedrukt, behalve op één. Ik pakte het boekje uit de doos en zag dat het op de voor- en achterzijde helemaal blanco was. Het had een harde kaft en was geel/blauw van kleur.

Ik sloeg het open en zag tot mijn verbazing dat het om een dagboek ging. Ik bladerde wat en zag dat zeker de helft van de bladzijden beschreven was in een keurig schuin handschrift. Ik legde het boekje op de stapel die ik apart had staan, rekende af en ging naar huis.

Thuisgekomen nam ik het boekje direct ter hand en begon te lezen. Op de eerste bladzijde stond de naam van de dagboekeigenaar met daaronder de vermelding: ‘Amateur-stadshistoricus’.

Na het lezen van de eerste bladzijden bleek al gauw dat de schrijver iemand was geweest met een grote belangstelling voor de plaatselijke historie. Alle bladzijden stonden vol feitjes die met de stad te maken hadden en hem blijkbaar erg boeiden. Ik wilde het boekje terzijde leggen omdat ik inmiddels aan de onbeschreven pagina’s was toegekomen en bij mezelf dacht: Dit was het dan...

Wordt vervolgd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden