Kopman Eelco Spronk houdt lichaam en geest en coronatijd fris met alleen fietsen en niet te somberen.
Kopman Eelco Spronk houdt lichaam en geest en coronatijd fris met alleen fietsen en niet te somberen. (Foto: Gijs van Tuijl - Gameren)

Hoe sterk is die eenzame fietser?

Meer dan 40 jaar is Eelco Spronk al vrijwilliger in de wielersport. Fietsen doet hij nog steeds met grote regelmaat en vooral veel plezier. Maar zijn bestuurstaken en organisatie skills moet hij door het coronavirus even laten voor wat het is. Komt hij de dagen toch door?

door Jetty Duister

Zaltbommel - Hij is bijna 74 maar volop actief. Gelukkig gaat het qua gezondheid goed met Spronk, voormalig bankmedewerker, net als met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Dat is al een zegen.

Blijven bewegen!
"Je ziet iedereen heel weinig omdat we ons houden aan die richtlijnen. Maar als ouderen moet je toch proberen in beweging te blijven. Mijn vrouw en ik gaan lopen en ik blijf fietsen. Uiteraard doe ik dat nu alleen en niet in de groepjes van WTC Maas Maal. Afgelopen week fietste ik mijn rondje en kwam drie mensen tegen. Dit weekeinde waren dat er een kleine dertig. Drukker dus met dit mooie weer. Toch zag ik dat de meeste mensen alleen of maximaal met z'n tweetjes fietsten. Die anderhalve meter uit elkaar rijden is voor mij geen probleem. Ik ben pas op zestigjarige leeftijd begonnen met wedstrijdfietsen. En, eerlijk gezegd ben ik een beetje voorzichtige rijder." Met goed weer fietst Spronk doordeweeks op dinsdag of donderdag met een groepje 65-plussers. Dat is dit jaar toch vijfentwintig keer gelukt. In het tussenklassement van de veteranenwedstrijden staat de Zaltbommelse renner, na één wedstrijd, op de dertiende plaats. De seizoenstart was begin maart; vandaar. "De gezelligheid van samen wielrennen mis je wel. Zo zit het 'aangaan' bij de Rustende Jager in Drunen er niet in. Zij bestaan dit jaar 100 jaar en wij waren als wielerploeg voor het feest uitgenodigd. Het gaat niet door. We hebben inmiddels wel een Whatsappgroep om contact te houden én we kunnen nog fietsen!"

KNWU resoluut
De wielersportbond verbood in de tweede week van maart de clubcompetities en - trainingen in Nederland. Dat was besluitvaardig en het gold voor alle disciplines, niveaus en leeftijden. Daardoor viel de vrijwilliger Spronk op dat level een beetje stil. Hoe anders ziet zijn agenda er sindsdien uit? Zijn er negatieve gevolgen voor de clubkas waar hij als penningmeester op moet passen? "Bij WTC Maas Waal staat de jaarkalender altijd al vroeg vol. De eerste maanden liep het volgens plan. Samen met organisaties in Kerkdriel en Lith organiseerden we crossen. De Neswaarden Cross voor mountainbikers op 25 januari was een groot succes. De voorjaarscompetitie op de baan in Brakel is in het water gevallen. Slechts de eerste wedstrijdavond is verreden. Op 1 april zou de zomeravondcompetitie starten. Die organiseren we voor de veertigste keer." Ook de twee Rondes van Brakel gaan niet door. De knalgele disclaimer die in beeld komt geeft aan dat alle activiteiten tot 1 juni zijn afgelast en dat de kantine en de baan gesloten zijn.

De ruim 200 leden van de Brakelse wielertoerclub worden via de mail, Whatsapp én de site op de hoogte gehouden. "De communicatie verloopt prima. Als bestuur krijgen we geen commentaar op de regelingen. Ik let als getallenmens al twintig jaar op de financiën. We zijn een 'gezonde' club en hebben geen last van gemiste inkomsten. Iedereen betaalt de contributie die zeer acceptabel is. Minder kantine-inkomsten heeft voor ons geen invloed, omdat we er absoluut niet van afhankelijk zijn." Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld heel wat voetbalclubs. De kantine in Brakel is een plaats van samenkomst. Daar worden sterke wielerverhalen vertelt en de fiets als middel besproken. De drankprijzen zijn er ouderwets laag.

Verkeersregelaars werkeloos
Zou de 21e Recreatieve triatlon in Zaltbommel op 29 augustus wel doorgaan? Wat denkt voorzitter Spronk van de organisatie? "Het draaiboek is bijgewerkt door Geert Vos. Een maandje tijd is genoeg op om alles op te starten. Vorig jaar waren er 170 deelnemers. We moeten oppassen dat het event niet te groot wordt, 200 deelnemers is wel de max. Onze gediplomeerde verkeersregelaars missen hun sociale contacten en vrijwilligerswerk. Zij worden regelmatig voor andere evenementen gevraagd. Hopelijk kunnen we ons over een paar maanden weer voor iets sportiefs inzetten." Spronk bekijkt het nuchter: "Je geeft minder geld uit, rijdt minder auto en ik blijf bewegen. Ik denk niet dat we na deze crisis liever zijn voor elkaar. Ik hoop wel dat we meer nadenken over het hoe en waarom."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden