Buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen van Welzijn Bommelerwaard trainen, op gepaste afstand, samen met de bewoners van De Leyenstein. Vanaf deze week worden er op meer plekken beweegsessies gehouden.
Buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen van Welzijn Bommelerwaard trainen, op gepaste afstand, samen met de bewoners van De Leyenstein. Vanaf deze week worden er op meer plekken beweegsessies gehouden. (Foto: Marielle Pelle)

'Armen omhoog, blijven stappen'

Er ontplooien zich allerlei initiatieven om de ouderen in zorgcentra niet te vergeten met tekeningen, kaarten, bloemen en taart. Maar het is ook belangrijk dat ze blijven bewegen. Daarom gaat Welzijn Bommelerwaard langs bij verschillende woonvormen en verzorgen vanaf het buitenterrein een gezellige beweegactiviteit.

door Marielle Pelle

Kerkdriel - "Neem een flesje water of een appel in uw hand", klinkt het door de microfoon op de binnenplaats van woon- zorgcentrum De Leyenstein. Deuren op de balkons gaan open, er komen steeds meer mensen naar buiten en voor de ramen verschijnen de enthousiaste gezichten. Vanaf de binnenplaats zijn het de buurtsportcoaches Nick Linnenbank en Bram van Geffen van Welzijn Bommelerwaard die enthousiast op de tuinbank staan om vanochtend met ouderen te bewegen.

"We mogen geen activiteiten meer aanbieden, dus we zoeken naar alternatieven", vertelt Linnenbank. "We staan open voor initiatieven, mensen mogen een beroep op ons doen en dan zoeken we graag naar mogelijkheden." De beweegmomenten is één van deze initiatieven van Welzijn Bommelerwaard. Terwijl de ouderen vanachter het raam en op het balkon actief meedoen, of vanuit hun stoel genietend meekijken, vertelt Gerda Roos, coördinator evenementen van De Leyenstein: "We zijn constant bezig en alles wat we doen wordt met zoveel liefde en enthousiasme ontvangen." Ze vertelt over de bewonersafdelingen die kaarten maken voor een andere afdeling, artiesten die komen zingen in de binnentuin, een trompettist die op verjaardag van mensen onder hun raam muziek maakt en de vele bloemen, planten en taart die bezorgd worden. "Het is goed om die taart er dus vandaag weer af te trainen!"

Blijven stappen
"Armen omhoog en blijven stappen", klinkt het door de microfoon, terwijl op de achtergrond bekende muziek te horen is uit de jaren tachtig. "We blijven stappen!" Enthousiast wordt er meegedaan. Voor de ramen verschijnen steeds meer hoofden en ook bewoners uit de buurt, afgekomen op het geluid van de muziek, komen in de straat even kijken en genieten mee. Op het terras van de dagbesteding wordt vooral door de medewerkers enthousiast meegedaan. Hier en daar rolt een appel op de grond, maar men geniet van de beweging.

'Welzijn bedankt'
Na ruim 20 minuten zit de beweegsessie erop en gaat de muziek uit. Voldaan gaan alle stralende gezichten weer naar binnen. De buurtsportcoaches: "We hopen komende weken meer van deze activiteiten aan te kunnen bieden." Dat hiernaar wordt uitgekeken, blijkt wel als ineens gezongen wordt vanaf het balkon bij Cello: "Welzijn bedankt, Welzijn bedankt!"

Beweegsessies
Welzijn Bommelerwaard biedt deze beweegmomenten op meerdere plaatsen aan. Elke maandag zijn ze in Aalst, om 10.00 uur bij de Fontein, en om 10.45 uur bij de Emmahof. Op dinsdag om 13.00 uur bij de Munt in Hedel en om 14.00 uur bij De Leyenstein in Kerkdriel. Op woensdagochtend zijn ze in Zaltbommel bij de Nije hof, het Schootsveld en De Poort en op donderdag om 10.30 uur bij de Wielewaal in Zaltbommel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden