Danny Hakvoort is coördinator familiepastoraat van de katholieke kerk in de Bommelerwaard en enthousiaste initiator van CoronaContacten.nl.
Danny Hakvoort is coördinator familiepastoraat van de katholieke kerk in de Bommelerwaard en enthousiaste initiator van CoronaContacten.nl.

Kerken vloggen en bloggen samen

Weet je waarvan de Heilige Corona beschermheilige is? Kijk op CoronaContacten.nl en vind het verrassende antwoord. Deze gemeenschappelijke website van de kerken in de Bommelerwaard biedt nog veel meer. Ongeacht je geloof kun je hier hulp vragen of aanbieden, luisteren naar gebedspodcasts en kijken naar livestreams van vieringen. Initiatiefnemer Danny Hakvoort beheert op aanstekelijke wijze deze – vooralsnog tijdelijke – website.

door Loeki Bruinink

Bommelerwaard - "Wil je mensen in deze onzekere tijden helpen, dan moet je dat samen doen. Met één stem. Daarom hebben de kerken in de Bommelerwaard hun diensten samengebracht op één plek: CoronaContacten.nl.” Aan het woord is Danny Hakvoort (26), coördinator familiepastoraat van de katholieke kerk in de Bommelerwaard. “Op deze site maken we geen onderscheid in geloof. Kerken ‘in alle smaken’ ondersteunen samen de inwoners van de Bommelerwaard in deze crisistijd. We willen er voor iedereen zijn.”

Inspiratie
Toegegeven, niet alle pastoors en dominees zijn even handig in het maken van een vlog of livestream. Maar Hakvoort schiet ze graag te hulp. Zijn generatie is immers opgegroeid met sociale media. Hij maakt zijn kerkcollega’s er graag vertrouwd mee.

De website is zo ingedeeld, dat deze voor elk wat wils biedt: hulp, inspiratie en gebed. “Aanvankelijk had ik ook een kopje ‘Plezier’ gemaakt. Ter afleiding wilde ik daaronder wat grappige filmpjes plaatsen. Wij jongeren zijn gewend om sites als Dumpert te bezoeken. Maar in deze zorgelijke tijd zagen niet alle kerken dit vermaak zitten. Daar heb ik begrip voor. Ik heb nu de kop 'Samen' toegevoegd. Daaronder staan andere corona-initiatieven vermeld.”

In een mum van tijd boden tientallen mensen via de site hun hulp aan. “We hebben op dit moment meer hulpaanbieders dan hulpvragers.” Ook via zorgverleners en pastorale krachten komen de hulpvragen binnen. “We horen dat veel ouderen voor het slapengaan naar een gebedspodcast luisteren. Dus CoronaContacten.nl biedt zeker steun.”

Frontberichten
De website is overigens nog volop in ontwikkeling. “Zo willen we frontberichten online zetten. Daarom roep ik alle inwoners van de Bommelerwaard – van huisarts tot maaltijdbezorger – op om ons persoonlijke filmpjes te sturen die laten zien welke invloed corona op het dagelijkse leven heeft.” Wat hij met Pasen van plan is, lees je op pagina 15. Het heeft iets met selfies te maken.

De kerken gaan voorlopig online door, totdat ze er weer offline kunnen zijn, is te lezen op CoronaContacten.nl: 'You’ll never walk alone’. “Wie weet kan de website na de coronacrisis onder een andere naam worden voortgezet. Want ook na crisistijden sta je samen sterker. Ik hoop dat we samen blijven optrekken.” Het enthousiasme van Hakvoort werkt in ieder geval aanstekelijk.

CoronaContacten.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden