Ook jongeren zijn graag bereid hun oudere en kwetsbare buurtgenoten te helpen.
Ook jongeren zijn graag bereid hun oudere en kwetsbare buurtgenoten te helpen. (Foto: Loeki Bruinink)

Corona-hulp komt van alle kanten

“Iedereen bedankt me en zegt dat ze het zo’n goed initiatief vinden. Maar ik mag Corona Hulp Maasdriel dan hebben bedacht, zonder al die mensen die zich hebben aangesloten, was het nooit een succes geworden", benadrukt Kristel van Hulst. "Dan werden er nu geen boodschappen voor risicogroepen gedaan, geen praatjes met senioren gemaakt, geen honden voor hen uitgelaten.”

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - Aan het woord is Kristel van Hulst, bekend van trimsalon I love my Dog and Cat in Ammerzoden. Hoe zij op het idee kwam Corona Hulp Maasdriel op te zetten? “Mijn moeder en zus werken in de zorg. Normaal gesproken doen zij de boodschappen voor mijn oma van 87. Dat kan nu niet meer. Mijn vader behoort ook tot de risicogroep. De coronamaatregelen hebben in onze eigen familiekring dus al grote gevolgen. Op straat sprak ik een oude meneer die boodschappen ging doen. Hij kon niet anders, vertelde hij met tranen in zijn ogen, want zijn enige dochter woont in Australië. Toen besloot ik: ik ga helpen, punt.”

Ze maakte de facebookpagina Corona Hulp Maasdriel aan. Maar hoe bereik je senioren, doorgaans niet vertrouwd met social media? “Met flyers.” Dat antwoord zorgt meteen voor nieuwe vragen: hoe kom je aan zoveel flyers? En hoe ga je die door Maasdriel verspreiden? De facebookpagina bewees zijn kracht: binnen een paar etmalen had de pagina Corona Hulp Maasdriel al meer dan 2.000 volgers. “Hulp kwam van alle kanten. Particulieren en ondernemers printten samen wel 11.000 flyers, die vervolgens door vrijwilligers werden rondgebracht.” In de flyertekst drukt Van Hulst hulpbehoevenden op het hart niet eigenwijs te zijn. “Dat heeft effect. Senioren schromen niet om de telefoon te pakken. Ze geven zelfs aan ook te willen helpen. Bijvoorbeeld door anderen te bellen voor een gezellig praatje. Ook de jeugd zet zich in. Dat valt me echt op. Die hebben heus geen lak aan het coronavirus.”

Inmiddels heeft ieder dorp een eigen coördinator. De facebookpagina is in korte tijd uitgegroeid tot een platform, waarop ook allerlei andere initiatieven worden gedeeld: samen mondkapjes maken en meedoen met de berenjacht voor de allerjongsten.

Hoe snel de coronahulp ook is opgezet, het gebeurt allemaal wel doordacht. “De veiligheid van alle betrokkenen staat voorop. Zo worden bij de overdracht en betaling van boodschappen strikte regels in acht genomen. Met de gemeente en ondernemers in Maasdriel ben ik in gesprek, onder andere over de gevolgen van een eventuele lockdown. Die situatie wordt hopelijk geen realiteit. Maar mocht het toch zover komen, dan hebben diverse organisaties al hun hulp toegezegd.”

Wat zou het mooi zijn als die saamhorigheid ook na de coronacrisis bleef. Maar voorlopig heeft ze geen tijd om daarover na te denken. Ze heeft genoeg te doen.

Hulp nodig? Wees niet eigenwijs en bel 06- 293 284 17.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden