De renners die in het mooie landschap toeren tijdens de jaarlijkse opening van het seizoen.
De renners die in het mooie landschap toeren tijdens de jaarlijkse opening van het seizoen.

Snerttocht van WTC de Roode Leeuw

door Robert van Dijk

Jaarlijks 'trappen' de wielrenners in Ammerzoden en omstreken af met een mooie toertocht door de omgeving. Leden en niet-leden van WTC de Roode Leeuw zijn welkom op zondagochtend 15 maart in Partycentrum De Weesboom. Vanaf 09.30 vertrekt het peloton. Vooraf is er koffie met gebak en bij terugkomst wacht een heerlijk bord erwtensoep.

Ammerzoden - De Erwtensoepronde of snerttocht, hoe je het ook wil noemen, is inmiddels een begrip voor de regionale renners. Het wielerseizoen is dan echt begonnen. Zeker voor die renners die het stalen ros tijdens de wintermaanden 'aan de spijker' hebben hangen. Bij de kwakkelwinters van heden ten dage blijven de echte renners de gehele winter doorfietsen. Soms wordt de racefiets wel eens vervangen door de mountainbike of een cyclecross fiets. De gladde en natte wegen blijven toch gevaarlijk voor de dunne bandjes van de toerfietsen. Zondag 15 maart gaan alle renners, fanatiek en hobbymatig gezamenlijk van start vanuit de Weesboom. Er wordt een rustig tempo aangehouden en er is voldoende begeleiding aanwezig voor de veiligheid. Ook zijn er geen tussensprints meer en de eindsprint is ook geschrapt. Dit levert vaak gevaarlijke situaties op omdat toch de 'haantjes' zich alles ontziend naar voren spieden. De lol van het fietsen staat het hoogst op de prioriteitenlijst. Prestaties kunnen later geleverd worden als een ieder zich weer in zijn eigen ploegje mengt en op sterkte elke zondag weer vertrekt.

Ammerzoden kent vele hobbyfietsers van alle leeftijden. WTC De Roode Leeuw is een grote recreatieve vereniging maar ook de van oudsher bekende Roamploeg is nog steeds op de wegen te vinden. Er is inmiddels ook een damesploeg die lekker op hun eigen tempo elke zondag vertrekken vanaf de Haar. In de omliggende dorpen zijn eveneens diverse fietsverenigingen die allen welkom zijn op de Erwtensoepronde van aanstaande zondag. Gezelligheid staat voorop en ze hopen op een dag mooi weer.

Loterij
Bij terugkomst is er natuurlijk weer de jaarlijkse loterij. Dit jaar staat de opbrengst in het teken van de SamenLoop voor Hoop. Dit evenement zamelt geld in voor het KWF tijdens een groots evenement in het eerste weekend van juni. Dit alles gaat plaatsvinden rondom het Kasteel Ammersoyen. Buiten de Erwtensoepronde organiseert WTC De Roode Leeuw een paar keer per jaar mooie toertochten en waaronder de 6x6 dat eveneens voor KWF geld inzamelt. Deze is gekoppeld aan de Alpe du Zes. Het andere evenement is de inmiddels bekende 'Dijk van een Tocht'. Deze fraaie tocht is uitgezet in drie afstanden over de mooie dijken die onze streek rijk is. Van heinde en verre komen de renners dan richting de Bommelerwaard om hier hun rondje te maken in onze prachtige omgeving.

Inschrijven Erwtensoepronde in Partycentrum de Weesboom. Kosten 5 euro per persoon, inclusief koffie met gebak en een bord erwtensoep.

Meer berichten