Tonaalvereniging de Smaokmaokers met de cast voor het komende stuk.
Tonaalvereniging de Smaokmaokers met de cast voor het komende stuk.

Smaokmaokers weer op de planken

De chaos is compleet, zoals dat vaak het geval is

door Robert van Dijk

Toneelvereniging de Smaokmaokers uit Ammerzoden is weer helemaal klaar voor een nieuwe uitvoering van een blijspel in Partycentrum de Weesboom. De vereniging brengt een stuk geschreven door Jos Schepers en is ingestudeerd onder de bezielende leiding van regisseur René van Rijen. Deze uit Zaltbommel afkomstige regisseur staat voor de tweede maal voor een overenthousiaste groep regionale acteurs en actrices. Het stuk wat gespeeld wordt is 'Midlifecrisis en andere Non-sens'. Het stuk wordt gespeeld in drie bedrijven.

Ammerzoden - Spelers van het eerste uur Roel van Wordragen en Jan Piels zijn ook deze keer weer van de partij. Vanaf september zijn ze hun rollen al aan het inlezen en in januari worden de repetities altijd weer opgestart. "We inventariseren eerst altijd even welke leden van de vereniging in het volgende stuk willen spelen alvorens we weer een stuk gaan uitzoeken", legt Van Wordragen uit. "Niet iedereen is altijd in de gelegenheid een paar maanden twee keer in de week te repeteren. De bezetting bepaald ook de keuze van het stuk voor een groot gedeelte." Voor de selectie van de stukken is een leescommissie in het leven geroepen. Zij lezen een aantal stukken alvorens de keuze gemaakt wordt. "De stukken moeten passen bij het type speler dat we voor handen hebben", vult Piels aan.

'Midlifecrisis en andere Non-sens'
Het stuk speelt zich af in een grote villa waar bewoner Sjors de zolder wil opruimen en een biljartkamer wil maken. Echter is hij vergeten zijn vrouw in te lichten die ook nog eens haar zus te logeren heeft. Door de dag heen verschijnen allerlei mensen aan de deur die het Sjors niet makkelijk maken. De chaos is compleet, zoals dat vaak het geval is in blijspelen. Dit zal zeker ook bij de Smaokmaokers het geval zijn. Van het passeren van nonnen met autopech tot een bezoek van de psychologe van de zus van de vrouw des huizes dwarsbomen de plannen van Sjors en zijn vriend Simon. Als de vrouw van Sjors dan ook nog eens groot nieuws heeft aan het einde van de hectische dag, is de chaos compleet. De bemoeienissen van de tuinman en de huishoudster zullen hier ook weinig redding meer kunnen brengen voor de arme 'midlife' Sjors.

De Smaokmaokers staan al jaren bekend om hun leuke, herkenbare situaties op het podium. Ook deze ronde spelen ze vier avonden in de Weesboom. Het decor en de gehele set wordt ook verzorgd door de leden van de vereniging zelf. Een avondje uit voor de regionale toneelliefhebber bij uitstek.

Informatie
De kaarten zijn als vanouds verkrijgbaar bij Kapsalon Vincent Burg in de Voorstraat in Ammerzoden en bij Primera op Winkelcentrum de Haar. De voorstellingen worden gespeeld op vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart en het weekend daarna op 3 en 4 april. Na afloop is er gelegenheid tot een drankje en om nog eens na te praten met de acteurs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden