Column: Nondemocratie

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Kunt u het volgende spreekwoord nog? 'Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.' Het gaat te ver om de gemeenteraad van Maasdriel een stelletje ezels te noemen, maar ze maken wel dezelfde fout. Hoezo?, zult u denken. Ik zal het u uitleggen. Afgelopen zomer liepen de gemoederen in de raad hoog op toen het leek of wethouder De Vries een kunstje met het bestemmingsplan voor zijn dijkperceel in Rossum flikte om zodoende een bouwkavel geregeld te krijgen. De VVD zwaaide met een motie van wantrouwen en GroenLinks/PvdA sloten zich bij de kritiek aan. De vlam ging in de pan, want de fracties van het CDA en Samen Sterk Maasdriel wilden de wethouder beschermen. Er kwam echter een officieel onderzoek waaruit moest worden begrepen dat de wethouder en het college van burgemeester en wethouders niks illegaals hadden gedaan. De oppositiepartijen gingen diep door het stof en de VVD bood haar excuses aan de wethouder en de raad aan. Wie nu dacht dat het voorval daarmee beëindigd was, kwam bedrogen uit.

Onlangs zwaaide GroenLinks/PvdA tijdens het vragenhalfuurtje met een lijstje vragen omdat er naar aanleiding van een onderzoek door onder andere het Brabants Dagblad nieuwe informatie boven water was gekomen die niet eerder met de raad gedeeld was. Het niet volledig informeren van de gemeenteraad wordt over het algemeen gezien als een politieke doodzonde, als het tenminste waar is. Net zoals afgelopen zomer schoten de coalitiepartijen al voordat de vragen gesteld waren in de stress. GroenLinks/PvdA zou alleen maar in de weer zijn om de kwestie in het nieuws te houden door het steeds maar weer op te rakelen en dat komt de partijen van het CDA en SSM niet goed uit. Zij probeerden dan ook om de vragenstellers de politieke mond te snoeren. Uiteindelijk las Kees van Drunen negen vragen op die vervolgens door de burgemeester werden beantwoord. Volgens hem bestaat er geen nieuwe ontploffende informatie en hij blijft achter de conclusies van het eerder gedane onderzoek staan.

Wanneer worden de Maasdrielse partijen nou eens volwassen? Wanneer groeien zij eens op tot verantwoordelijke politici die de democratie niet alleen hoog in hun vaandel hebben, maar er ook naar handelen. Het de mond snoeren van een oppositiepartij met vragen die een moeilijke kwestie betreffen behoort niet tot het democratische spel dat gespeeld dient te worden. GroenLinks sprak over twijfels die onder de bevolking leven. Die twijfels mogen onterecht zijn, maar mogen geen aanleiding geven tot ondemocratisch handelen; het afstoppen van de vragenstellers. Sterker nog; als de coalitie op een grove manier de oppositie op achterstand probeert te zetten werkt dat alleen maar averechts. De burger die geen inzage in rapporten heeft, ruikt dan onraad en dan wordt twijfel opgewekt of versterkt. Het is jammer dat de verhoudingen in de Maasdrielse raad op deze manier weer verzuren, dat is totaal onnodig. Als men als volwassenen met elkaar om gaat en niet als ezels tegen dezelfde steen aan blijven schoppen raken er minder personen onnodig beschadigd en is het algemeen belang het beste gediend. Wordt vervolgd vrees ik...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden