De vrijwilligers staan klaar vor het werk bij DSC: Chris Hooymans, Henk de Weerd, Wim Steenbergen en Giel van Linden.
De vrijwilligers staan klaar vor het werk bij DSC: Chris Hooymans, Henk de Weerd, Wim Steenbergen en Giel van Linden. (Foto: Wout Pluijmert)

Dagelijks klaarstaan voor hun vv DSC

Verenigingen kunnen niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. Vanaf nu belichten wij regelmatig de inzet van deze onmisbare groep bij hun club. Als eerste voor deze serie verhalen gingen wij op bezoek bij de werkploeg van voetbalvereniging DSC.

door Wout Pluijmert

Kerkdriel - De afspraak staat met Chris Hooymans. Hij is veel te bescheiden, want hij is niet alleen met zijn eigen Els getrouwd, maar ook een beetje met de Drielse Sportclub. Hij behoort tot de 230 vrijwilligers van de plaatselijke trots. "Inmiddels heeft de club bijna 800 leden waarvan een groot deel in de bijna veertig voetbalteams uitkomen. Eigenlijk kunnen wij niet meer groeien omdat het aantal velden dat niet toelaat. Dat geldt ook voor het aantal kleedruimten", vertelt Hooymans bij het eerste bakje koffie. Hij is 73 jaar en heeft sinds zijn VUT op 62-jarige leeftijd, zijn handen vrij voor DSC. Samen met Wim Steenbergen, Henk de Weerd en Giel van Linden is hij elke morgen van acht tot twaalf uur op het sportcomplex om alles bij te houden. Daarnaast is er nog een groepje van vier leden dat even een bakje koffie meedoet en indien nodig bereid is de handen uit de mouwen te steken. Hooymans is daarnaast vrijwel alle avonden weer om half zes op het complex om alles rond de trainingen te regelen. "Om tien uur doe ik de lichten uit en doe de deuren en de poort op slot." Zijn vrouw Els zit ook niet stil. Zij stuurt elk van de 400 jeugdleden bij hun verjaardag een kaart. Hooymans is ook al dertig jaar lid van de activiteitencommissie waarvoor hij de grote clubactie coördineert en samen met zijn dochter voor de jeugd het paaseieren zoeken regelt. Daarnaast organiseert hij de loterij in de feestweek en is paraat bij het Sinterklaasfeest voor de kleinsten.

Hooymans heeft de werkzaamheden per dag gerubriceerd. Eigenlijk heeft hij bij DSC alleen op vrijdag een vrije dag. De hoofdtaken van 'de groep Hooymans' bestaan uit het onderhouden van de velden, daar is veel meer werk aan dan men denkt. De kunstgrasvelden worden regelmatig geborsteld en gesleept. Op het natuurgrasveld wordt de belijning gezet en dat veld wordt uiteraard gemaaid. De netten van de ballenvangers en de bijna vijftig doelen worden geïnspecteerd en gerepareerd. Bladblazen in het najaar. De tribune wordt wekelijks schoongemaakt. De vuilnisbakken leeggehaald. De organisatie rond de papiercontainer wordt geregeld. "Samen met Giel van Linden houd ik de kleedkamers schoon. Op maandagmorgen worden de vloeren gepoetst en gecleand." Chris Hooymans is op zaterdag al om zeven uur op de club, want een aantal jeugdteams vertrekt al vroeg voor een uitwedstrijd. De teams krijgen hun tenues en ballen mee. "Daar tekenen zij voor, want alles moet ook weer terugkomen." Het gaat om honderden wedstrijd- en trainingsballen. Hooymans voetbalde van zijn achtste tot zijn zestiende voor DSC en stopte in 1962 met het spelletje. Pas toen zijn zoons Jeroen en Ad bij de voetbalclub kwamen, sloot hij weer aan als leider bij een team.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden