Tommie en Maikel van Hooft zetten namens het Oranjecomité een parcours van 75 kilometer uit om evenzoveel jaren vrijheid te herdenken.
Tommie en Maikel van Hooft zetten namens het Oranjecomité een parcours van 75 kilometer uit om evenzoveel jaren vrijheid te herdenken.

Wie haalt het Bevrijdingsvuur naar Driel?

Wie gaat in de nacht van 4 naar 5 mei het Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen? Het Oranjecomité Kerkdriel zoekt estafettelopers en begeleiders die deze taak samen willen volbrengen. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring om samen de route van Wageningen naar Kerkdriel af te leggen. Een kilometer voor elk jaar dat we in vrijheid leven.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Een blik op de routeplanner leert dat de afstand Wageningen-Kerkdriel zonder veerponten zo’n 40 kilometer bedraagt. Tommie van Hooft, ervaren loper en actief voor Oranje Comité Kerkdriel, heeft daar een uitdagende route van 75 kilometer van gemaakt. “Die afstand staat symbool voor het aantal jaren dat wij nu in vrijheid leven.” Een groot goed, dat het comité met deze estafetteloop wil herdenken.

“We zoeken minimaal tien ervaren lopers voor onze estafette”, aldus zoon Maikel, voorzitter van het Drielse Oranjecomité. “Deelnemers moeten minstens de 10 kilometer kunnen lopen. Hoewel je op 5 mei vermoedelijk om de kilometer zal worden afgelost. Deelname kost 20 euro. Dat is inclusief het vervoer naar Wageningen, een uniek T-shirt en een ontbijtbuffet bij ontvangst in Kerkdriel. Maar de mooiste beloning is natuurlijk het avontuur zelf.” Want een avontuur wordt het, volgens Tommie. Hij spreekt uit ervaring. Meermaals zag hij als deelnemer aan de Roparun al lopend de zon opkomen. “Dat is het mooiste moment, als het licht wordt.” Ook de openingsceremonie bij Hotel de Wereld in Wageningen zal indrukwekkend zijn, verwacht hij. “Daar wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken en zijn duizenden lopers uit heel Nederland verzameld. Eén voor één worden de teams voorgesteld, voordat ze het vuur verspreiden over het land. Als een lopend vuurtje, ja. Voor hun veiligheid zullen de lopers worden begeleid door fietsers.” De route naar Kerkdriel leidt bewust door het plaatsje Driel. “Vroeger heette ons dorp ook zo. Volgens medewerkers van het Driels Museum zouden de Duitsers twee gelijknamige dorpen verwarrend hebben gevonden. In 1944 kreeg ons dorp daarom de naam Kerkdriel. Blijkbaar hadden wij de mooiste kerk.” De laatste twee kilometer van de loop leggen de deelnemers gezamenlijk af. “Iedereen mag dan aansluiten om ze naar het Mgr Zwijsenplein te begeleiden.” Als daar het Bevrijdingsvuur brandt, wacht voor de estafettelopers een feestelijk ontbijt. Aansluitend start de Babbels Familie Fietstocht, die dit jaar ook in het teken van 75 jaar vrijheid staat. De fietsroute van circa 40 kilometer leidt langs negen locaties in Maasdriel die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog. “Hardlopers kunnen zich tot 31 maart aanmelden voor de estafette. Hetzelfde geldt voor begeleiders. Op 11 april, tijdens de Promenadeloop in Zaltbommel, is er een testloop. Dan kunnen we kennismaken en de snelheid van het team bepalen. Zodat we het avontuur op 5 mei samen tot een mooi einde kunnen brengen.”

Meer info op www.OranjeComiteKerkdriel.nl .

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden