In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

On-kruid: Hyacint

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week is de beurt aan de hyacint.

In huis kunnen de hyacinten het hele jaar door bloeien, maar oorspronkelijk is het een echte voorjaarsbloeier, die vaak al vanaf april tot mei, je tuin of balkon kleurrijk opwaardeert. Wist u dat de hyacint familie is van de asperge?

Er zitten wel 50 bloemen, ook wel nagels genoemd, aan een steel van de hyacint. Omdat je aan de bol moeilijk kan zien welke kleur hij heeft, doen ze de bloembol in een bakje met dezelfde kleur als de bloem die eruit tevoorschijn komt. Alle kleuren geven een geur af, maar het sterkst ruikt de paarse hyacint. Van Turkije tot Libanon kom je de hyacint in het wild tegen, zelfs op een hoogte van 2000 meter.

De naam 'hyacint' is afgeleid van het Griekse 'Hyakinthos', een Griekse prins. Volgens een Griekse legende werd de zonnegod Apollo verliefd op prins Hyakinthos. Deze prins werd tijdens een wedstrijd discuswerpen dodelijk werd getroffen door de discus van de zonnegod Apollo. Uit de grond met het bloed van de prins groeide de hyacint, die het symbool werd voor de sport en het spel.

Zowel de bloemen, maar vooral de bloembollen zijn zeer giftig. Bij huidcontact kunnen ze al huidirritaties veroorzaken. Maar bij inname kunnen de bloemen, en zeker de bloembol, voor buikpijn en overgeven zorgen. En dan te bedenken dat de armelui vroeger weleens het witte giftige sap van de hyacint als lijm gebruikten. Met alle gevolgen van dien.

Meer berichten