Hoe zag een militair bivak eruit in de 19e eeuw? Zo’n 120 soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval.
Hoe zag een militair bivak eruit in de 19e eeuw? Zo’n 120 soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval.

Veldslag met winterbivak op Loevestein

Hoe zag een militaire bivak eruit in de 19e eeuw? Beleef het zelf op 29 februari en 1 maart op Slot Loevestein. Zo'n 120 soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag! De bivak en veldslag zijn het sluitstuk van de voorjaarsvakantie op Slot Loevestein. Tot en met 1 maart is het kasteel dagelijks geopend: er zijn spannende verhalen onder andere over de 'steek' van Napoleon, leuke workshops, struintochten, muziek en meer.

Poederoijen - Tijdens de winterbivak slaan legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein: het is er een drukte van jewelste. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren op een wel heel bijzondere manier schoon en vertellen elkaar grappen. Ook de volgers van het kamp voelen de spanning. De vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. En… dan is het zover: de veldslag! Om het Slot uit handen van de Fransen te redden krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. Je krijgt een levendig en historisch beeld van de belegering en mist niets dankzij de toelichting van een spreker. Kortom: dit unieke weekend is een slag apart.

Soldatenschool
Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? En hoe moet je 'in rijen en gelederen' schieten? Er wordt dit weekend een nieuwe soldatenlichting gezocht. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en start meerdere keren per dag.

Overige activiteiten
• Soldatenverhalen: museumgidsen in het kasteel vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de veldslag.

• Ouderwets speelgoed voor de kinderen.

• Rekrutering onder de bezoekers van nieuwe soldaten door de Franse en Britse troepen.

• Burgerij laat het leven uit de 19e eeuw zien met onder andere muziek en dans.

Waarschuwing! Er zijn harde knallen te horen tijdens de veldslag. De schoten worden op afstand gelost, en het advies is om gehoorbescherming mee te nemen.

De organisatie adviseert om gebruik te maken van de veerdiensten. Niet alleen wegens drukte op de parkeerplaats, maar vooral omdat het leuk en bijzonder is. Wil je vanuit Gorinchem komen? Dan kun je met korting gebruik maken van de watertaxi. Reserveren is noodzakelijk via Riveer.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden