De Klinkerisoliet produceerde een soort kunstmatige lava, korrels, zoals tegenwoordig in de hydrocultuur gebruikt worden. Indertijd was het een halffabrikaat, dat werd toegepast in beton, waardoor het lichter werd en beter isolerend.
De Klinkerisoliet produceerde een soort kunstmatige lava, korrels, zoals tegenwoordig in de hydrocultuur gebruikt worden. Indertijd was het een halffabrikaat, dat werd toegepast in beton, waardoor het lichter werd en beter isolerend.

De klinker-isolietfabriek in Aalst

Stichting De Vier Heerlijkheden heeft elke laatste vrijdag van de maand een open avond. De stichting beheert een indrukwekkende fotoverzameling en een bibliotheek. Alles wat uitgegeven wordt en betrekking heeft op de Bommelerwaard wordt verzameld. Aantaande vrijdag kun je foto's bekijken van de klinkerisolietfabriek uit Aalst.

door De Vier Heerlijkheden

Brakel  - In Aalst startte in 1947 een voor Nederland vrij uniek bedrijf. Op het terrein van de huidige scheepswef Neptunus verrees toen een klinkerisolietfabriek. Imponerende bouwwerken verrezen aan de Maasoever, silo's, transportbanden, ovens en verschillende bedrijfsruimtes weren in korte tijd uit de grond gestampt. Er kwam voor ruim dertig mensen werkgelegenheid.

De fabriek kende echter veel tegenslagen. Het was een procedure waarbij nogal eens wat mis ging. Van klei werden korrels gebakken, die gebruikt werden voor de isolatie. Tegenwoordig kent men hetzelfde materiaal in de hydrocultuur. De klei werd in de eerste instantie met vrachtwagens en later met treintjes vervoerd vanaf de Capreton bij Zuilichem naar de fabriek aan de Veerdam. De klei werd eerst in een silo opgeslagen en van daaruit naar de ovens getransporteerd.

De grote cilinders waren van binnen met vuurvaste stenen bekleed en 16 meter hoog. In de draaiende cilinders vormden zich kleine bolletjes, die werden bovenin gedroogd. Onderaan werden ze bij een temperatuur van 1.100 graden gebakken. Tijdens het bakken bliezen de bolletjes zich op, de cellen van de klei bleven gesloten, daardoor bleven de bolletjes waterdicht, waardoor de isolerende werking ontstond.

De zaken liepen niet altijd voorspoedig. De kerkenraden in Aalst en Poederoijen lieten middels een brief blijken dat ze niet gelukkig waren met de situatie dat er ook 's zondags bedrijvigheid was. Door tegenslagen werden vaak ook mensen ontslagen.

Toch was er ook weer hoop. Uit een schrijven, gericht aan het personeel, bleek dat 1952 een goed jaar was. Er werd meegedeeld dat er waarschijnlijk geen ontslagen meer zouden vallen. Er was uiteindelijk te weinig afzet voor dit product en omdat de klei erg vochtig was, kostte het drogen ook veel olie. Mede door de vele directiewisselingen sloot de fabriek in 1958 de deuren en tegenwoordig is nog maar weinig te zien van de activiteiten van dit bedrijf. Slechts een elektriciteitshuisje herinnert aan de toenmalige fabriek.

In het Koetsiershuis, het onderkomen van De Vier Heerlijkheden, is een album te zien met veel foto’s van de voormalige klinkerisoliet. Op vrijdag 28 februari is er weer een open avond. Je kunt terecht van 19.00 tot 22.00 uur aan de Dwarssteeg 4 in Brakel.

Meer informatie vind je op  www.industriespoor.nl .

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden