Foto:

On-kruid: Narcis

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week gaat het over de narcis.

Dit bolgewas is een echte allemansvriend en met zijn vrolijke gele lentekleur hij past in iedere tuin. De narcis is met zijn gele of oranje kroon en zijn opvallende gele of witte trompetvormige bloemen opvallend aanwezig. Vooral de hommels kruipen graag de trompet binnen om stuifmeel te verzamelen. Dit doen ze ondanks de licht bedwelmende geur die de narcis verspreid, waar wij mensen gelukkig minder last van hebben.

De naam 'narcis' komt van het Griekse 'Narco' wat 'bedwelmend' betekent. De bloembollen bezitten het giftige Lycorine. Daar hoeft u niet van te schrikken, zolang u de bollen niet opeet kan er niks gebeuren. Wel kunnen bloemisten die de bollen vaker in hun handen hebben last krijgen van huidaandoeningen.

Over de mooie narcis bestaat een legende: Er was eens een aantrekkelijke jongeman die voor altijd jong wilde blijven. Om aan zijn wens te voldoen mocht hij zijn spiegelbeeld niet zien. Nadeel was dat hij daardoor ook ongevoelig was voor de liefde van vrouwen. Daarom hadden de vrouwen de god Nemis om hulp gevraagd. Nemis verleidt de jongeman om mee naar de vijver te gaan. Hij laat hem in het water zijn spiegelbeeld zien. Bij het zien van zijn spiegelbeeld wordt de jongeman verliefd op zichzelf en buigt meer voorover. Hij valt in het water en verdrinkt. Als de vrouwen hem gaan zoeken, vinden ze alleen een aantrekkelijke bloem aan de waterkant; de narcis.

Meer berichten