Column: Kwetsbaar!

Door Louis van der Sangen

Laatst zag ik de film Inferno op tv. Een film gebaseerd op een boek van Dan Brown. Iemand wilde de wereldbevolking uitdunnen door een virus los te laten. En net op het nippertje werd de wereld weer gered. Het virus heette Inferno. Fictie en de realiteit liggen niet meer zo ver meer uit elkaar. Sinds december bedreigt het Corona virus onze aardbol. En de Chinese overheid die daarmee te laconiek is opgetreden krijgt de zwarte piet uitgedeeld. Inmiddels heeft het een officiële naam gekregen Covid-19. Dat zal zeer waarschijnlijk tot het woord van het jaar 2020 worden gekozen. Of krijgen nog meer van dit vreselijke toestanden dit jaar nog op ons bordje? We raken er al niet meer van onder de indruk als halve continenten in brand staan en/of verzuipt. Spanningen tussen wereldmachten is inmiddels ook dagelijkse kost. Van de miljoenen op de vlucht geslagen mannen, vrouwen en kinderen liggen we nauwelijks wakker. Door dezelfde grootmachten worden al in onmeetbare ruimte een machtsstrijd geleverd. Star Wars is al realiteit geworden. Triljarden worden uitgegeven om te zoeken naar een tweede aarde, want de onze is de mens al lang spuugzat. En al de zogenaamde wijze mannen en vrouwen proberen ons te doen geloven dat de redding ergens lichtjaren ver in de ruimte ligt. Als er nog echt iets te redden valt dan is dat wel op het enige nog leefbare bolletje dat er is. Gebruik dus die triljarden en kennis om te redden wat er nog te redden valt. En stop met die sprookjes. Daar hebben we al een park vol van.

Dat we kwetsbaar zijn, blijkt wel uit wat Covid-19 allemaal veroorzaakt. Tienduizenden besmettingen en tot nu toe al 1.600 doden. Beurzen gaan onderuit. De economie krijgt zware klappen. Bedrijven staan stil en of gaan failliet. Werknemers op straat. En de vakken raken leeg. Een gebrek aan zowel technische hoogstandjes en heel veel plastic meuk. Wel of niet namaak. Ook een manier om het milieu door de uitstoot te verminderen een positieve boost te geven. Wie zei dat ook weer? Elk nadeel heb zijn voordeel!

Natuurlijk is het een drama als er mensen overlijden door wat dan ook. En is het super lastig als je op een cruiseschip wordt vastgehouden. In een ziekenhuis of in je eigen huis zonder de noodzakelijke voorzieningen wekenlang in quarantaine moet blijven. En de paniek en de onwetendheid die er nu heerst wil ik ook niet bagatelliseren. Om toch inzicht te krijgen over dit soort toestanden en de gevolgen daarvan, toch maar even aan het googelen geslagen. Er werd al gerefereerd aan de ziekte Sars. Volgens de gegevens waren er toen rond 800 slachtoffers. Ebola een tijdje geleden ruim 11.000. De griep veroorzaakt jaarlijks wereldwijd 250.000 tot 500.000 slachtoffers. Iets verder terug in de tijd was er de pest. Er wordt rond de 75 miljoen doden geschat. En nu zijn er jaarlijks in ons landje nog steeds zo'n 20.000 doden alleen al door het roken.

Het Corona virus is niet eentje om te onderschatten, maar de mensheid is erger gewend. De mens is kwetsbaar, maar ook weer sterk genoeg om te herstellen. De geschiedenis bewijst dat steeds, terwijl we er amper iets van leren.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden