Adjedant Rogier, Prins Gijs XVI en Bart Vattum maken zich op voor hun laatste carnaval in functie.
Adjedant Rogier, Prins Gijs XVI en Bart Vattum maken zich op voor hun laatste carnaval in functie. (Foto: Miek van Wordragen - Van Hemert)

Slotakkoord van de 'hoogheden'

Ik, Prins Gijs XVI van 't Malse Arckeldurp, zwaait voor het laatste seizoen de scepter in Ammerzoden. Mijn trouwe Adjedant Rogier van de Braak en de ordehandhaver Bart Vattum, in de persoon van Henrie Danklof, nemen na carnaval 2020 eveneens afscheid van één van de mooiste organisaties in het Ammerooise. Vele jaren heeft dit drietal deel uitgemaakt van 't Malse Arckeldurp, de overkoepelende stichting van het carnaval.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Een mooi piekmoment aan het einde van mijn carnavalscarrière. Zo zal ik de komende dagen zeker gaan ervaren. Aan alles zit een houdbaarheidsdatum en voor die verstrijkt moet je zorgen dat alles nog lekker fris blijft. Zo ook de functie van Prins Gijs XVI. Gelukkig leeft de carnaval nog steeds in Ammerzoden ook al wordt het wel steeds minder massaal. De bus naar Den Bosch en de vele festivals geven steeds meer feestaanbod door het jaar heen, dat de jonge garde niet meer zo reikhalzend uitkijkt naar het feest der feesten. In mijn loopbaan als raadslid, voorzitter en prins heb ik ook de veranderingen van nabij mogen aanschouwen en mogen proberen om het programma altijd weer boeiend te houden. Een uitdaging. Adjedant Rogier stroomde destijds in als stagiaire en heeft via het raadslidmaatschap het geschopt tot adjedant van meerdere prinsen. Henrie is altijd in de rol als ordehandhaver betrokken geweest bij de organisatie. Even een paar jaar een pas op de plaats gemaakt, maar toch weer teruggekeerd. Nu hebben de heren het alledrie wel gezien. Ze blijven op de achtergrond zeker nog betrokken, maar de agenda zal beduidend dunner worden. Carnaval blijft toch wel een belangrijke rol in het leven spelen, maar niet meer in het toch wel strakke keurslijf. Tijd voor vernieuwing en we zijn zeker benieuwd naar de opvolging.

Programma Arckeldurp 2020
Het programma in Ammerzoden belooft weer een mooi carnaval, met voor elk wat wils, te worden. Op vrijdagochtend wordt er afgetrapt op basisschool de Schakel, alwaar de prins met zijn gevolg een bezoek zal brengen. Uiteraard geflankeerd door jeugdprinses Puk dun Urste. 's Avonds is er dan het Rakkertjesbal in de Weesboom vanaf 19.11 uur, met DJ Blijwin.
Zaterdag is het de beurt aan de ouderen in Zorgcentrum 't Zonnelied. Prins Gijs XVI zal daar een bezoek brengen om 14.11 uur. Om 19.11 uur is er de jaarlijkse carnavalsviering in de kerk.
Zondag wordt Prins Gijs en zijn adjedant ingehaald op het kasteel, waar ook de sleuteloverdracht plaats vindt. Om 14.33 uur vertrekt ook de grote optocht vanaf WC de Haar. Zondagavond is er een alcoholvrij programma in de Pub, evenals maandagavond.
Maandag is overdag de kinderoptocht, vanaf de Weesboom en 's avonds is het grootse Blauwe Maondagbal.
Nieuw is het programma op de dinsdag. Voor het eerst is er een 'Feestival' op het Kerkplein.

Meer informatie vind je op facebook.com/malsearckeldurp .

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden