Boerenlandvogelvrijwilliger van het jaar!

Afgelopen zaterdag is Gerard Roeling uit Ammerzoden van de werkgroep Weidevogelbescherming van de Agrarische Natuurvereniging De Capreton verkozen tot Gelderse boerenlandvogel-vrijwilliger van het jaar.

Ammerzoden - Roeling is gekozen omdat hij volgens de jury een zeer gedreven weidevogelbeschermer is en samen met zijn vrouw Marion en zijn werkgroep een enorme hoeveelheid werk verzet in de Bommelerwaard. De jury vindt dat Roeling zich breed in zet voor het beschermen van grutto, kievit en andere weidevogels die het in het boerenland steeds moeilijker hebben: van nesten zoeken en beschermen tegen agrarische werkzaamheden tot het coördineren van tellingen door vrijwilligers en het plannen van de schooleducatie. Dan weer overlegt hij met de gemeente voor behoud van weidevogel-biotopen of met De Capreton voor geschikte plas-dras gebieden. Roeling is een toegankelijk aanspreekpunt voor zowel de boer als de vrijwilliger.

De Gelderse vrijwilligersdag voor boerenlandvogelbeschermers vond plaats in Bennekom. De vrijwilligers van de Gelderse boerenlandvogelgroepen kwamen bij elkaar om hun kennis over boerenlandvogels te vergroten, ervaringen uit te wisselen en instructies te ontvangen voor bescherming en monitoring van weide- en akkervogels. De verkiezing van de Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger van het jaar is ook bedoeld om aandacht te vragen voor het wel en wee van de boerenlandvogels en de essentiële rol die vrijwilligers spelen bij de bescherming van deze vogels.

Beschermen
In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. De tureluur, grutto en kievit broeden op de akkers en de weilanden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van agrariërs en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen. Dankzij de inzet van vrijwillige boerenlandvogel-beschermers, zoals Gerard Roeling, worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd zodat tijdens landbouwwerkzaamheden deze nesten worden ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. In 2019 hebben de Gelderse boerenlandvogelvrijwilligers maar liefst 5.558 weidevogelnesten beschermd.

Nieuwe boerenlandvrijwilligers zijn nog steeds nodig. Kijk voor meer info op landschapsbeheergelderland.nl/boerenlandvogels-in-gelderland.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden