Column: Stormenkoorts

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

In mijn herinnering kwamen ze vroeger veel vaker voor; de Nederlandse najaars- en voorjaarsstormen. Als er bijvoorbeeld windkracht 10 voorspeld werd, dan sliep mijn vader, die een bouwbedrijf had, niet rustig. Terwijl wij als kinderen dieper onder de dekens kropen om het gehuil van de wind niet te hoeven horen, werd hij steeds ongeruster. Tegen zes uur in de morgen ging dan de telefoon omdat er ergens schade was opgetreden. En of het dan nog waaide of niet; vader ging er op af en klom persoonlijk het dak op als dat nodig was.

Dat er thuis ook dakpannen afwaaiden was dan van later zorg. De klant was koning. Wij moesten ondanks de wind naar school en dat ging niet van een leien dakje. Voorover gebogen tegen de harde wind fietsen was niet makkelijk en ik zweer dat na schooltijd de wind altijd gedraaid was zodat we die weer tegen hadden. Tornados zijn geen gemeengoed in Nederland, maar ik herinner me nog goed de enorme schade die een zogenaamde 'windhoos' in het dorp Tricht veroorzaakte op 25 juni 1967. Wanneer ik mijn ogen sluit en daar aan terug denk zie ik weer opnieuw de gevels van huizen waarachter zich niks meer bevond. Alsof een reusachtige hand alles weggerukt had en meegenomen, de lucht in.

De Nederlandse stormen hebben nog een negatief bijeffect, namelijk de opstuwing van het water in de grote rivieren waarmee de Bommelerwaard telkens weer geconfronteerd wordt. Dan loopt het niet alleen storm in de lucht, maar ook op de dijken met de aan stormenkoorts lijdende ramptoeristen in de hoofdrol. Dan komen de evacuatiedemonen van 1995 weer uit hun holen om u allen weer de stuipen op het lijf te jagen. Het is echter een garantie voor mooie te schieten plaatjes van ingesloten vee en wegen die door het wassende water worden opgeslokt. Windkracht tien is stormkracht en is goed voor windsnelheden van rond de 100 km per uur. Stelt u zich de tornado's en orkanen eens voor die windsnelheden van driehonderdvijftig kilometer per uur met zich mee brengen en de schade die die brute kracht veroorzaakt.

Orkanen dragen al langer namen met zich mee en het is opvallend dat de zwaarste orkanen in Amerika vrouwennamen droegen, zoals orkaan Maria in 2017 en orkaan Katrina in 2005. Dat zijn orkanen die veel doden als gevolg hadden ,maar dat zij nu juist vrouwennamen hebben staat in geen verband, zo wordt aangenomen. De stormen die de Lage Landen treffen krijgen tegenwoordig ook namen.

De laatste twee van de afgelopen twee weken waren Ciara en Dennis. Engelse namen, maar daar komt binnenkort verandering in. Er gaan stormen komen met Nederlandse namen zodat de Nederlanders ook weten dat zij meetellen op het stormenfront. Nu zijn Engelse voornamen ook erg populair in Hollandse gezinnen. De namen James, Jesse, Lynn en Lauren kwamen in het jaar 2017 dan ook veelvuldig voor. Ik ben dan ook niet zo gerust op de verkiezing van Nederlandse namen voor het stormenvocabulaire. Ik denk dat we lang moeten wachten eer we een Tinus, Bertus, Truus of Mien als storm over het land horen razen. Maar misschien is mijn ongerustheid maar een storm in een glas water.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden