On-kruid: Camelia Japonica

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer over de Japanse roos.

Waarschijnlijk kent u hem onder zijn Nederlandse naam: Japanse roos. Enigszins verwarrend, omdat hij oorspronkelijk uit China komt en niet uit Japan. Daar zijn ze wel geliefd vanwege hun vroege bloei. Laten we er het op houden dat hij uit het verre Oosten komt.

Het is nu half februari en hij staat al volop te bloeien. En dat in deze tijd van het jaar, waarin de meeste struiken nog bladeren moeten krijgen. Met deze winterbloeier haal je de zomer in je tuin terwijl het nog lente moet worden. Al meer dan 21 jaar geniet ik van mijn Camelia. Met zijn mooie rode bloemen die lijken op een kruising tussen een roos en een pioenroos. Als de zon zich in februari laat zien, gaan de bladeren glanzen in het zonlicht.

Nu moet ik u eerlijk bekennen dat het niet allemaal 'halleluja' is. Je moet de Camelia Japonica wel een beetje 'pamperen', door hem uit de wind te plaatsen op een beschut plaatsje. De bloemknoppen kunnen niet tegen strenge vorst. Het is van oorsprong een bosheester die beschut in het bos groeit.

De Camelia Japonica is familie van de theeplant. Van de bladeren van de Camelia Sinenses wordt in Japan 'opwekkende' thee gezet. Daarnaast wordt er uit de bladeren van de plant olie geperst, die gebruikt wordt als smeermiddel. De peperdure olie wordt ook gebruikt als smaakmaker in de Oosterse keuken en je komt hem ook tegen in de duurdere cosmetica.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden