Een still uit Ons Dorp Kerkdriel.
Een still uit Ons Dorp Kerkdriel.

Dorpsfilm Kerkdriel blikt terug op de verkiezingen in 1970

In de zesde aflevering van Ons Dorp (6 februari) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Kerkdriel. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Kerkdriel in het jaar 1960.

Kerkdriel - Kerkdriel is onderdeel van gemeente Maasdriel. De gemeente heet heel lang Driel totdat de Duitsers er op 1 augustus 1944 Maasdriel van besluiten te maken, om de verwarring met Driel bij Arnhem te voorkomen.

Het centrale plekje in het dorp is het Monseigneur Zwijsenplein waar alle belangrijke evenementen plaatsvinden, zoals de kermis (nummer 1 nog voor carnaval). Zwijsen was de eerste aartsbisschop van Nederland en zoon van Kerkdriel. Het borstbeeld van Monseigneur Zwijsen op het gelijknamige plein drukt ook een duidelijk stempel op het dorp vlakbij de Maas.

De filmploeg komt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op bezoek en dat biedt PR-kansen denken de diverse lokale politici. Diverse posters en auto's met reclame voor plaatselijke partijen komen prominent in beeld. Lijst 1 wordt gevormd door Frans en Henk Goesten met de slogan 'De lijst voor iedereen'. Lijst 2 is Jos van Osch en hij is 'Uw beste maat'.

De jongeren in Kerkdriel
Kerkdriel is anno 1970 nog steeds heel katholiek, met meisjes- en jongensscholen. Pas vier jaar later werden de klassen gemengd. De jeugd van Kerkdriel vermaakt zich in de bibliotheek waar strips en tijdschriften worden gelezen. En dat het dorp aan het water ligt zien we als de plaatselijke reddingsbrigade oefent met een roeiboot; een groot deel van de jongeren kan namelijk nog niet zwemmen.

Kerrolls
De dorpsfilm eindigt met de traditionele optocht waarin een opvallende rol is weggelegd voor de rolschaatsclub Kerrolls, die nog steeds in binnen- en buitenland optreed.

Informatie
Ons Dorp Kerkdriel is donderdag 6 februari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.

Meer informatie over Ons Dorp is te vinden op de website www.omroepgelderland.nl/ons-dorp.

Meer berichten