De kick-off van de SamenLoop voor Hoop Bommelerwaard werd vorige week druk bezocht. Iedereen kan zich inzetten! Meer info vind je op samenloopvoorhoop.nl.
De kick-off van de SamenLoop voor Hoop Bommelerwaard werd vorige week druk bezocht. Iedereen kan zich inzetten! Meer info vind je op samenloopvoorhoop.nl.

Bommelerwaard staat samen op tegen kanker

Wie kent het niet, de grote wandelestafette van het KWF: de Samenloop voor Hoop. Op 6 en 7 juni wordt dit voor de derde keer in de Bommelerwaard gehouden. Vorige week was de kick-off voor alle geïnteresseerden, in partycentrum De Weesboom in Ammerzoden.

Ammerzoden - "Zes letters, ze vormen één woord. Eén woord dat boos en verdrietig maakt en soms zelf kansloos is. Maar de Bommelerwaard staat op tegen kanker. Samen komen we steeds dichterbij!" Het zijn de welkomstwoorden van Marion Kooijman, voorzitter van de Bommelerwaardse editie van Samenloop voor Hoop. In een volle zaal van De Weesboom, waar voor de grote opkomst niet voldoende stoelen beschikbaar zijn, ontmoeten woensdagavond vrijwilligers, teams, survivors en allerlei mensen elkaar, iedereen met een eigen verhaal en een eigen drive voor samenloop elkaar.

Survivor
Het is die avond Hans van Berkel uit Ammerzoden die als survivor de gasten meeneemt in zijn verhaal en motivatie voor de Samenloop. Een survivor is binnen de Samenloop iemand die kanker heeft gehad of er nog tegen strijdt. Van Berkel is duidelijk en zegt: "Ik sta hier niet voor mezelf, maar ook voor al die anderen die dezelfde strijd voeren." Op aangrijpende wijze vertelt hij zijn verhaal. Hoe recente uitkomsten van kankeronderzoek hem mogelijkheden gaven om zijn leven weer kwaliteit te geven. Zijn woorden kunnen het niet dichterbij brengen: "Dit is de waarde van de Samenloop, dit biedt kansen voor onderzoek." Maar ook de woorden die de avond veel vaker worden genoemd, hebben uit de mond van Ven Berkel veel meer kracht: "Het gaat niet alleen om geld. We gaan de Samenloop op 6 en 7 juni vooral samen beleven. We doen het met elkaar!"

Ambassadeur
"De Samenloop voor Hoop heeft ambassadeurs nodig en dat zijn we allemaal", benadrukt Henry Wessels. Burgemeester Van Kooten heeft zich als ambassadeur verbonden aan de Samenloop. Wessels heet hem welkom met de woorden: "Fijn dat u er bent, burgemeester", waarop de burgemeester antwoord: "Fijn dat ik er nog ben." Er volgt een glimlach in de zaal. Van Kooten doelt op de gebeurtenissen vorige week rondom zijn woning in Kerkdriel. Maar vanavond gaan deze woorden veel dieper. Sommige mensen die, net als de burgemeester, bij de vorige editie in 2015 aanwezig waren, zijn er nu niet meer bij omdat ze de strijd hebben verloren. Burgemeester Van Kooten benoemt dit ook eerlijk en vertelt hoe hij tijdens de vorige editie geraakt was. "Het gaat geen gezin voorbij!" Dit zijn woorden die vanavond iedereen in De Weesboom alleen maar knikkend kan beamen.

Samen met enkele survivors heeft de organisatie een promotiefilmpje gemaakt. Aan het woord komen survivors, maar ook familieleden. Ze geven een kijkje in hun leven. Aangrijpend zijn de woorden van een jonge vader: "Niet alleen ik ben ziek. Mijn hele gezin is ziek." In de zaal worden tranen weggepinkt. Er is herkenning, maar ook iedereen voelt de kracht. Hier gaan we met elkaar voor lopen. Bestuurslid Leon van Oord verwoordt het duidelijk: "Het is een heftig weekend. Het is zwaar, want het raakt heel veel mensen. Maar in juni laten we heel even zien, dat we met elkaar één Bommelerwaard zijn!"

Meelopen
Iedereen uit de Bommelerwaard die zich in wil zetten om geld in te zamelen voor het KWF, wordt opgeroepen een team te vormen. Meer info vind je op samenloopvoorhoop.nl. Op deze website kunnen teams zich ook inschrijven. Want op 6 en 7 juni, lopen we als Bommelerwaard samen, we herdenken, steunen, maar vieren ook het leven!

Meer berichten