Column: Politiek vuurwerkgeweld

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Eén van de dingen die ik mis nu ik niet meer in Nederland woon is het vuurwerk rond de jaarwisseling. In Amerika worden vuurwerkshows 'bewaard' voor 4 juli, de viering van Onafhankelijkheidsdag. Enkele uitzonderingen daargelaten uiteraard. De laatste dag van het jaar gaat hier dan ook in grote stilte voorbij. Particulieren gaan namelijk niet de straat op om rotjes of vuurpijlen af te steken. Een oorverdovende stilte zou ik bijna zeggen. Hoe dat komt? Het is gewoon geen traditie in het Wilde Westen.

Maar dan Nederland. Ons land stond tot voor kort bol van de tradities. Ik schrijf met opzet 'stond' want aan elke traditie wordt de laatste jaren geknaagd, zo lijkt het wel. Als het niet om zwarte piet gaat dan gaat het wel om de interpretatie van 'de Gouden Eeuw', enzovoorts. 'Enzovoorts' betekent dan rond de jaarwisseling de steeds weer terugkerende discussie rond het afsteken van vuurwerk. Ik hou van tradities, alhoewel ook ik zie dat sommige mensen van het afsteken van vuurwerk een potje maken. Op zijn zachtst gezegd.

Vuurwerk, en dan vooral siervuurwerk, is vaak prachtig om naar te kijken. Ik herinner me nog de gezichtjes van mijn neefjes en nichtjes bij het zien van al dat moois toen zij met kleine oogjes van de slaap op straat stonden of achter het veilige glas van een raam. Ze wilden niets van het schone schouwspel missen. Toch zijn er uiteraard donkere kanten die aan die traditie kleven. Steeds meer jongeren lijken, kennelijk tot op het bot verveeld, geen genoegen meer te nemen met een schoon schouwspel, maar zij willen vernielingen aanrichten tijdens de jaarwisseling en vooral de hulpverleners bestoken met vuurwerk hetgeen soms levensbedreigende proporties aanneemt. Dat geweld mag natuurlijk niet getolereerd worden.

De oplossing wordt natuurlijk weer gezocht in de sfeer van een totaal vuurwerkverbod, centraal vanuit Den Haag opgelegd en aangestuurd. Alsof het negeren van een verbod niet in de vocabulaire van de relschoppers voorkomt. Het handhaven van het verbod door de tot nu toe eveneens belaagde politie is waarschijnlijk net zo gevaarlijk als het handhaven van de huidige regels van veiligheid en fatsoen. Er zullen immers voldoende handhavers op straat moeten zijn om de goedwillende burger te beschermen. Ziet u dat al gebeuren? Ik niet!

Ondertussen worstelt 'politiek Den Haag' met de kwestie die kennelijk partijpolitiek gevoelig ligt. Elk jaar laait de discussie weer op en elk jaar wordt het besluit op de lange baan geschoven. Er zijn echter al enkele gemeenten die op eigen houtje voor hun eigen grondgebied een vuurwerkverbod gaan instellen. Dat lijkt voorbarig, maar misschien zit daar de oplossing. De wantoestanden komen immers niet in elke gemeente voor. Laat elke gemeente haar eigen afweging maken, want het is nog steeds zo dat het in de meeste dorpen en steden rustig blijft tijdens het muntje wisselen van het jaar. Mochten er dan nog lieden rondlopen die een loopje nemen met een plaatselijk verbod dan kan de politie hopelijk alsnog optreden, de boeven vastzetten en zure oliebollen voeren..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden