Mariële van Heck, buurt- en cultuurcoach en mantelzorgconsulent en Ilse van Eldijk, sociaalmakelaar.
Mariële van Heck, buurt- en cultuurcoach en mantelzorgconsulent en Ilse van Eldijk, sociaalmakelaar. (Foto: Mirjam Duijts-As)

Elkaar laagdrempelig ontmoeten

Sociaalmakelaar Ilse van Eldijk moest haar functie wel even uitleggen aan een veertigtal mensen die donderdag bijeen waren in dorpshuis het Gelre's End in Hedel. Als sociaalmakelaar is zij werkzaam bij Welzijn Bommelerwaard en aangesteld om alle dorpen en gemeenschappen van de Bommelerwaard te ondersteunen bij uiteenlopende activiteiten. Deze hebben allen tot doel de saamhorigheid binnen mensen te versterken en op die manier de samenleving sociaal, warm en aantrekkelijk te maken.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - Een gemeenschap waar iedereen kan meedoen en waar kansen liggen om het eigen netwerk te versterken. Voor Van Eldijk, die nog niet zo lang werkzaam is bij Welzijn Bommelerwaard, een reden op onderzoek uit te gaan, te inventariseren en gewoon te beginnen. Wat dat betreft is Hedel zeker een pilot voor de rest van de Bommelerwaard en was donderdagavond duidelijk een informatieavond waar de behoeftes van de mensen kon worden gepeild. Wat hebben jullie al, waar willen jullie mee geholpen worden, wat zou je nog graag willen zien dat er plaatselijk van start gaat en tot slot waar zou je zelf graag aan willen meewerken, waren de vragen die de aanwezigen in kleine groepjes werden voorgelegd.

Zonder de antwoorden af te wachten start Welzijn Bommelerwaard voortvarend. Een mooie zaal in het Gelre's End is de komende tijd afgehuurd en vanaf deze week is Van Eldijk iedere woensdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur hier aanwezig. Een open inloop waar men elkaar laagdrempelig kan ontmoeten binnen een huiskamersetting, waar het gezellig is, je koffie of thee kunt drinken en Van Eldijk graag bereid is te adviseren en zeker ook mensen wil inspireren om activiteiten te ondernemen.

Mogelijkheden
Daarnaast biedt de ruimte de mogelijkheid om van tijd tot tijd specialisten te raadplegen die mensen kan helpen op het gebied van zorg, welzijn, cultuur, huisvesting, opvoeding, mantelzorg en wat diens meer zij. Een cursus aquarelleren van vier ochtenden, 13 en 20 februari en 5 en 12 maart staat gepland en vormt een eerste aanzet tot mogelijk meer activiteiten.

De meeste toehoorders afgelopen donderdag waren mensen van de diverse verenigingen en activiteitenorganisaties uit Hedel die erg benieuwd waren naar de opzet en zich hard op afvroegen of er wel ruimte is voor nog meer activiteiten. Opgelucht werd er gereageerd nadat zij hoorden dat het zeker niet de bedoeling is dat Welzijn Bommelerwaard op hun plaats gaat zitten. In tegendeel, het is de bedoeling dat zij waar mogelijk, hen wil ondersteunen. Welzijn Bommelerwaard benadrukt dat zij niet alleen ouderen, maar zeker ook jongeren, autochtonen dorpsbewoners, maar zeker ook mensen van elders wil betrekken bij hun aanzet om de Bommelerwaard leefbaar, gastvrij, en toegankelijk te maken voor al zijn inwoners. De handschoen hebben zij toegeworpen, het is aan de mensen zelf, deze op te pakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden