Vier benen of zijn het er nou zes? Tessa en 'Ali' samen als één op naar het B-kader!
Vier benen of zijn het er nou zes? Tessa en 'Ali' samen als één op naar het B-kader! (Foto: Sport in de Spotlights)

Het plezier in de sport is terug!

Tessa van Hemert (14) zit al bijna tien jaar vrijwel dagelijks op de rug van een viervoeter. Sinds enige tijd is dat weer Alisia. Het is een bijzonder verhaal hoe amazone en pony opnieuw bij elkaar kwamen en nu plannen hebben om samen mooie nieuwe avonturen te beleven.

door Jetty Duister

Ammerzoden - Moeder Claire reed vroeger ook paard, dit in tegenstelling tot vader Van Hemert en Tessa's broer: "Die supporten mij wel, maar hebben er zelf niks mee. Ik heb ponyrijden altijd al leuk gevonden. Volgens mij was ik vijf jaar toen ik mijn eerste pony Afke kreeg. Sindsdien ben ik ook lid van PSV Gelderse Boys.

Liefkozend 'Ali'
Het is fris in de kantine van Stal Frontera. Gelukkig is er warme thee. Tessa heeft haar tas met de B-kader outfit al klaar staan voor de fotosessie na afloop. Wat gaat 2020 brengen op sportief gebied? En zijn de keuzes voor 'later' al een beetje duidelijk? Of is kiezen moeilijk? "Ik doe VMBO-T op het Rodenborch College in Rosmalen. Volgend jaar ga ik mijn examenjaar in. Daarna lijkt een opleiding voor 'iets met paarden' leuk, bijvoorbeeld een stal runnen als deze, lesgeven en paarden trainen." De ambities van Tessa lijken groter in de combinatie met mens en dier dan richting de zakelijke kant. Tijd genoeg overigens om te kiezen. De keuze voor dressuur is al eerder gemaakt. Met steun van ouders, Equitrends en andere sponsors breken er samen met Alisia, die ze liefkozend 'Ali' noemt, misschien wel bijzondere momenten aan. Moeder Claire denkt dat de hernieuwde kennismaking van Tessa en Ali geen toeval kan zijn.

Schrik voor springen en sjerp
"Ik ben begonnen met clubwedstrijden in Ammerzoden. Met Binkie, een jonge en best eigenwijze B-pony, deed ik mee aan spring- en dressuurwedstrijden. Bij het springen kon hij plots stoppen en dan kun je eraf vliegen. Daar had ik schrik van. We gingen toen alleen rustig dressuur rijden en dat hielp. Binkie is nooit meer stout geweest. We hebben drie jaar samen wedstrijden gereden en wilde echt winnen. Maar op de één of andere manier was de sjerp een soort van rode lap. De wedstrijdspanning was dan te groot en dat is echt niet handig." Toen ze te lange benen had en dus te groot werd, is Binkie verkocht. "Omdat je er mee opgegroeid bent is dat wel lastig. Via derden mocht ik op Pablo rijden. Samen hebben we veel wedstrijden gesprongen. We kwalificeerden ons voor het NK. Helaas ging Pablo voortijdig bij ons weg waardoor dat niet doorging." Op zoek naar een andere pony plaatste de familie een bericht op Facebook. Het zou een apart verhaal worden.

Alles wat ik niet wenste
Tessa, toen elf, had wensen: geen New Forest pony, geen merrie en niet te jong. "Waarom niet? New Forest pony's zijn vaak sloom, merries lastig en jonge pony's moet je alles nog leren. Ik rij het liefst op een 'hetere' (met pittig karakter, red.) pony, eentje die niet zo lastig is en zelf ook iets wil; een voorwaartse pony. Die past bij mijn stijl van rijden. Toen we naar Groningen reden wisten we dat Alisia alles was wat ik niet wenste," vertelt Tessa lachend. Ze vindt het nog steeds apart dat de klik er gelijk was. "In het begin verliep het wat stroef. Na een second opinion bleek dat Ali last had van wolfskiezen. We werden regiokampioen, behaalden winstpunten en promoveerden in een paar jaar naar de Z2 klasse." De stijgende lijn van de jonge amazone viel ook anderen op. In september 2018 mocht ze op de veelbelovende pony Noordhofs Surprise gaan rijden. Gelijk waren er hoge wedstrijdpercentages en een maandje later scoorde de combinatie al 67 procent op hun eerste internationale wedstrijd - CDI in Exloo. Tessa en Surprise reden heel veel wedstrijden en op advies van derden werd Alisia later verkocht.

B-kader
Waarom ging Tessa kadervormingswedstrijden rijden? "Om te weten waar je als combinatie staat. Met die juryrapporten weet je waar je aan moet werken. Bij regiowedstrijden is dat toch anders. Daar rij je toch sneller hogere punten. Het is meer voor breedtesporters en als je, zoals ik, in de Z2 rijdt, wil je toch iets meer uitdaging." In rap tempo behaalde Tessa en Surprise voldoende punten om opgenomen te worden in het B-kader. Pony en amazone worden dan begeleid door de bondscoach en kunnen geselecteerd worden voor internationale kampioenschappen en landenwedstrijden. Brabants Kampioen, brons bij Indoor Brabant, goud met 74 procent bij het Future Championship in Duitsland; uiteindelijk ging het allemaal te snel voor Tessa.

Mentale druk
"Ik voelde de druk van teveel wedstrijden te moeten rijden. Daardoor twijfelde ik aan mezelf. We werden er samen niet beter van. Surprise raakte geblesseerd en werd teruggebracht naar de eigenaren." Voor Tessa was het een soort opluchting dat niet alles meer hoefde. Samen met haar ouders ging ze op zoek naar het verloren gewaande plezier in de sport. "Het kan geen toeval zijn dat Ali geen klik had met het meisje die haar reed. Ze is nu weer terug bij mij. We bouwen het nu stap voor stap op. Alisia is een beetje een autistische kakmadame met een eigen willetje. Hoewel ze niet zo houdt van reizen, gaat dat al steeds beter. We rijden nu met plezier. Sinds een paar maanden is Ali super los. Daardoor kan ik zelf ook veel relaxter rijden. Wat we willen? Samen lekker rijden en trainen. Ik wil mentaal weerbaar en fysiek fit zijn, mijn houding trainen en Ali zou meer 'vanzelf' moeten rijden. Haar wissels en midden draf gaan al super goed." De eerste 70+ wedstrijden zijn verreden. Een Brabants Kampioenschap, Indoor Brabant, het NK en wie weet terug in het B-kader. Dan met Alisia! De potentie is er, volgens kenners, want alle puzzelstukjes lijken nu op z'n plaats te vallen.

Meer berichten