Josien Borsje, voorzitter Alzheimer Nederland – Bommelerwaard (links), in gesprek tijdens Alzheimer café in De Weesboom in Ammerzoden.
Josien Borsje, voorzitter Alzheimer Nederland – Bommelerwaard (links), in gesprek tijdens Alzheimer café in De Weesboom in Ammerzoden. (Foto: )

'Niets blijft zoals het was'

De diagnose dementie, het kan iedereen overkomen. Alzheimer Nederland zet zich in om met informatie eenieder te ondersteunen. In de Bommelerwaard is er elke maand een Alzheimercafé, een ontmoetingspunt waar mensen met dementie, hun naasten, zorgverleners en belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten, ideeën en ervaringen uitwisselen.

door Marielle Pelle

Regio - Dementie is voor iedereen anders. Eén ding is wel voor iedereen hetzelfde; niets blijft zoals het was. Dat doet pijn en is verdrietig. Je kunt er niets aan doen, de ziekte overkomt je. Maar voor jezelf en de mensen om je heen is het wel fijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Wanneer jij en jouw naasten open zijn over de dementie, kunnen ook anderen begrijpen wat er aan de hand is. Mensen uit je omgeving willen graag helpen. Als ze weten wat er aan de hand is en waaraan behoefte is, is het makkelijker om hulp te geven. Praten over de ziekte kan ook helpen om ermee om te gaan. Alzheimer Nederland wil daar graag in ondersteunen en organiseert onder andere Alzheimercafés en trefpunten. Elke maand vindt er ook in de Bommelerwaard een Alzheimercafé plaats.

"Als je met dementie te maken krijgt, stort je wereld in. Wat staat je te gebeuren? Wij willen er zijn om informatie te geven, met elkaar kennis maken, maar ook lotgenotencontact", vertelt Josien Borsje, voorzitter van Alzheimer Nederland, regio Den Bosch. "We zijn laagdrempelig en staan vaak aan het begin van een zorgrelatie. Wij koppelen niet, wij komen niet thuis, maar we hebben wel alle informatie om de weg te wijzen."

Borsje vertelt dat het Alzheimercafé in de Bommelerwaard een samenwerkingsverband is met alle zorgaanbieders in de regio in samenwerking met de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Borsje heeft zelf ruim 30 jaar in de zorg gewerkt, de laatste jaren was ze hoofd zorg in een verzorgingshuis in Den Bosch. Toen ze met pensioen ging, kwam de vraag of ze voorzitter van bestuur wilde worden voor Alzheimer Nederland, regio Den Bosch. Een nieuwe uitdaging die ze aan ging en zo werd ze betrokken bij Alzheimer Café Bommelerwaard, die maandelijks een bijeenkomst belegt in de regio. "Het Alzheimercafé is geen gezelligheidsding hoor", vertelt Borsje. "Het is een kwaliteitsproduct van Alzheimer Nederland. We moeten inhoudelijk iets te bieden hebben. We stellen eisen aan kwaliteit en inhoud. Wat we vertellen moet informatief zijn, het is geen verkooppraatje."

"Er is momenteel veel aandacht voor dementie en toch is het een drempel om hulp te zoeken, maar het kan je zo helpen." Dat dit heel anders is in je privéleven als in werk, ervoer ze zelf van dichtbij toen het haar vriendin overkwam. "Je staat erbij, je weet ervan en je kijkt er naar. Je ziet de stapjes terug", zegt Borsje met emotie in haar stem. "Het breekt bij je handen af."

"Het is zo belangrijk hoe je er mee om gaat. Er is geen recept voor, iedereen is anders. Het is zo ingewikkeld." Dat maakt het Alzheimercafé uniek en bijzonder. Het is een veilige plaats om elkaar te ontmoeten en informatie te delen.

Bij een bezoek aan het Alzheimer café schuif ik even aan tafel. Ik luister mee en ervaar een warme en veilige samenkomst. Een pen en papier op tafel pakken de aandacht van een vrouw. Ze schetst snel en kundig mooie portretten op haar papier. Al tekenend kijkt ze haar partner aan en zegt: "Hij zorgt goed voor mij hoor!" Haar man legt liefdevol zijn hand op haar hand en zegt: "Zolang ik kan, zorg ik voor jou." Dan kijkt ze weer met vragende ogen haar man aan: "Wat kan ik nog meer tekenen?"

Terwijl we een drankje drinken, luister ik naar de verhalen van partners, die samen met hun echtgenoot het Alzheimer café bezoeken. De gezelligheid en erkenning die ze hier ervaren is warm. De vrouw aan de andere kant van de tafel raakt me in mijn hart. Ze kijkt me aan, pakt haar glaasje wijn en zegt treffend: "Proost op mijn Alzheimer dan he!"

Alzheimer café
Het Alzheimer café is een initiatief van Alzheimer Nederland Afdeling Regio 's-Hertogenbosch – Bommelerwaard. Iedere derde donderdag van de maand wordt een Alzheimer café georganiseerd in De Weesboom, Voorstraat 17 in Ammerzoden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mariëlla van Heck, mantelzorgconsulent, 0418- 63 423 1.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op 16 januari. Cathrien Meuwissen, geestelijk verzorger bij de Laverhof, bespreekt die avond het onderwerp 'Verlies bij het leven'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden