Column: Doesnormaal!

Door Louis van der Sangen

Zo had ik de eer om 2019 met een column te mogen afsluiten. Moed houden, was de titel. En tot mijn verrassing mag ik 2020 ook weer beginnen. En eerlijk gezegd was het jaar amper begonnen of die moed was al in mijn schoenen gezakt. Of is het voortaan normaal dan, dat we met levensgevaarlijk vuurwerk rond lopen gooien? Dat we het normaal moeten vinden dat we voor miljoenen aan vuurwerk legaal de lucht in laten vliegen? En dat voor miljoenen schade wordt aangericht? En is het normaal dat hulpverleners moeten accepteren bekogeld te worden? Is het normaal dat er weer meer gewonden zijn die behandeld moesten worden? En is het echt normaal dat er dodelijke slachtoffers vallen? Is het normaal om een rouwstoet te bekogelen met vuurwerk? Denk je er wel eens over na dat het een van je naasten kan overkomen? Iemand die nog een toekomst heeft? Een gezin achterlaat? Door brand uit hun huis worden verdreven en alles kwijt zijn? Wat dit allemaal doet met de achterblijvers? Voor wat? Omdat er geld aan verdient kan worden? En voor de schade mag nu de hele maatschappij opdraaien. Dus ook de diegenen die voor een verbod zijn en voor de stijgende zorgkosten opdraaien. En ook voor die inmiddels ontelbare branden die worden gesticht. Laten we dan ook de schade verhalen op de verkopers en de veroorzakers. Ik ben benieuwd of ze dan er nog zo veel zin in hebben.

Voortaan mogen de handhavers in de breedste zin van het woord meteen met scherp schieten. Begin maar met paintball pistolen met lichtgevende verf die een maand blijft zitten. Want de grootste raddraaiers kruipen na hun streken het liefst in het donker terug. En geen excuses van "Ik heb niet gegooid". Jij was er en je bent erbij en anders had je er niet bij moeten gaan staan, als het je niet lukt om de daders te weerhouden. En dan flink beboeten. Meldplicht komende jaren tijdens oud en nieuw. Voetbalstations genoeg die leeg staan vanwege de winterstop. Lekker alles poetsen. En op 1 en 2 januari straten schoonvegen. En als je wel leuk, gezellig en veilig je legale vuurwerk hebt afgestoken, dan wel zorgen dat je de volgende dag die rotzooi opruimt. Asociaal als je het laat liggen. Of moeten we dat ook normaal gaan vinden? Dan kunnen de schoonmaakdiensten ook op een prettige manier het nieuwe jaar in.

Zoals bij vele onderwerpen zijn er ook nu voor en tegenstanders. Dat mag in ons landje, maar gezond verstand gebruiken is wel een 'moet'. Er vindt een verschuiving plaats naar een verbod. En alle dieren zijn dan verlost van de hel die soms na de zomer al begint. Maar een verbod heeft geen zin als er niet gehandhaafd kan worden. Het begint bij de politiek. Daar moeten wel knopen worden doorgehakt. Of gebeurt er echt pas iets als er eerst diegenen, die het nu voor het zeggen hebben, een persoonlijk leed hebben ervaren? Er zijn landen waar ze wel de ballen hebben om dit goed op te lossen.

En dan nog even over die belachelijke wijze waarop de loterijen met steeds grotere bedragen tegen elkaar op lopen te bieden. En die ongevraagde post die wekelijks weer door je strot wordt geduwd. Vanaf nu ongeopend retour afzender sturen.

De beste wensen, goede gezondheid en gezond verstand!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden