Dominique Aberkrom en Julia Zadelhof komen verslag doen bij de Lions over hun ervaringen
Dominique Aberkrom en Julia Zadelhof komen verslag doen bij de Lions over hun ervaringen

Met de Lions Europa ontdekken?

Via de Lions-organisatie worden jaarlijks 5.000 jongeren wereldwijd uitgezonden. Lionsclub De Bommelerwaard neemt sinds een aantal jaren ook deel aan dit jeugduitwisselingsprogramma. Het doel is om jongeren in de leeftijd van 17 tot 20 jaar kennis te laten maken met andere culturen en leeftijdsgenoten uit alle hoeken van de wereld. De voertaal is Engels tijdens deze uitwisselingen, en dat gaat de een wat beter af dan de ander. Hoe geweldig kan het zijn om deze zomer kennis te gaan maken met leeftijdsgenoten uit bijvoorbeeld België, Zweden, Italië of wellicht Brazilië?

door Robert van Dijk

Zaltbommel - Vorige week hadden de leden van de Lionsclub Bommelerwaard zich verzameld in de Verdraagzaamheid in Zaltbommel. Tijdens hun meeting was het thema deze keer de terugkoppeling van twee jonge meiden die afgelopen zomer deel hebben genomen aan het uitwisselingsproject 'Lions International Youth Exchange Program'.

Dominique Aberkrom
Dominique was één van de uitverkorene die vorig jaar op reis mocht, op kosten van De Lions. Dominique reisde af naar Istanbul, Turkije. Ze werd daar hartelijk ontvangen door twee gastgezinnen en verbleef een week in een International Camp. Ze maakte bij de gezinnen kennis met de Turkse eetgewoonten. "Het was allemaal erg zoet wat ze aten, maar er waren ook heerlijke olijven. Ook drinken de Turkse mensen ontzettend veel lekkere thee." Gelukkig was het allemaal passend op de menukaart van Dominique. "Lastig was wel de gebrekkig Engelse communicatie met die superaardige mensen." Door middel van muziek konden ze toch wel tot elkaar komen. "Ik heb 'Brabant' van Guus Meewis nog voor die mensen gezongen, haha." Bij het andere gastgezin was een president van de Lions aanwezig in Turkije. Daar was ze echt een eregast en mocht ze zelfs haar eigen bordje niet in de vaat zetten. Het international Camp was een leuke laatste week. "Als je daar bent denk je pas echt na over je eigen cultuur."

Julia Zadelhof
Julia vertrok vorig jaar naar Wenen. Ze reisde met de trein en daar ontmoette ze al mensen die met hetzelfde doel op reis waren. Julia was een week in een gastgezin en twee weken in het Camp. Ze bezocht met het gastgezin veel bezienswaardigheden in de prachtige oude stad. Ook in het gastgezin van Julia zochten ze verbroedering door middel van muziek. Toen Julia naar het Camp ging, initieerde ze vele activiteiten met de lokale bevolking. Ze organiseerde een barbecue en nam deel aan een golfclinic. "Ik heb daar veel cultuur gesnoven en ben zeer actief geweest met mensen vanuit heel de wereld." Julia studeert Duits, dus ze heeft in Wenen voornamelijk Duits gesproken. "De laatste dag mochten alle landen een presentatie doen in het Camp. Dit was uiteraard een gezellige boel."

Ook interesse in een mooie internationale ervaring? Kijk dan eens op youth.lions.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden