Jeroen van Doorn, eigenaar van restaurant Dukdalf in Kerkdriel (links) en Arnaud van de Pol en Marita van Dalen, beide werkzaam bij zorgcentrum 't Slot in Gameren, moeten alle drie werken met kerst.
Jeroen van Doorn, eigenaar van restaurant Dukdalf in Kerkdriel (links) en Arnaud van de Pol en Marita van Dalen, beide werkzaam bij zorgcentrum 't Slot in Gameren, moeten alle drie werken met kerst. (Foto's: Marielle Pelle)

'Leukste dagen om te werken'

Kerstmis, het zijn de dagen om met familie of vrienden aan tafel te zitten. Genieten bij de kerstboom, van de mooie kerstviering en de kaarsen aan. Elementen waar we naar uit kunnen kijken. Toch zijn er ook mensen gewoon aan het werk. We spraken een aantal mensen die met de kerstdagen aan het werk zijn.

door Marielle Pelle

Gameren/Kerkdriel - "In alle eerlijkheid werk ik liever dan dat ik thuis kerst vier", vertelt Jeroen van Doorn, eigenaar van restaurant Dukdalf in Kerkdriel. Samen met zijn team heeft hij vorige maand het kerstmenu al uitgezocht en met zorg hebben ze bijpassende wijnen gezocht. "In de tweede week van november, eigenlijk voordat we het menu bekend maakten, waren we al volgeboekt voor beide kerstdagen. We hebben dit jaar zelfs een wachtlijst", vertelt Van Doorn.

"Werken met kerst is geen straf hoor", gaat hij verder, terwijl hij uit het raam staart, waar een nieuw groot vierseizoenenterras wordt gebouwd. "Ik werk al vanaf mijn 17e met kerst. Meer dan de helft van mijn leven heb ik met kerst gewerkt. Ik weet niet eens hoe het is om thuis naast de kerstboom aan tafel te zitten!" Samen met zijn vaste team wordt er in Dukdalf veel werk gemaakt om tijdens de kerstdagen in het restaurant een kerstsfeer neer te zetten. "We maken er net iets meer werk van, het personeel heeft een jasje aan, de tafels zijn opgedekt met linnen, dat kerstgevoel maakt veel bij mensen los en daar doe je het voor." Terwijl Van Doorn vertelt, kan ik de passie voor zijn restaurant, de liefde voor zijn vak en betrokkenheid bij zijn gasten in zijn ogen te lezen. "We hebben met kerst maar een enkele zitting. Natuurlijk kan ik ervoor kiezen om twee zittingen op een avond te doen, maar nu kunnen onze gasten hier om 18.00 uur binnen komen en de hele avond blijven zitten. We hebben alle tijd voor ze."

Van Doorn vertelt over zijn team, dat naast hem staat en ook allemaal werkt met kerst. Dit geeft geen problemen geeft hij aan: "Met kerst wil je erbij zijn. Het is twee dagen hard werken. Maar als de 26e de deuren dicht gaan, dan drinken we met elkaar een borrel. Dat geeft een voldaan gevoel. De 27e beginnen we samen aan de grote schoonmaak. Daarna gaan we een paar dagen dicht, om in het nieuwe jaar weer met nieuw enthousiasme te beginnen."

Ik ben benieuwd hoe zijn familie het vindt, dat hij aan het werk is met kerst. Van Doorn lacht en zegt: "Familie zit hier aan tafel, maar ook heel veel vaste gasten, ook dat voelt als familie." Van Doorn heeft er zin in om met zijn team de kerstdagen klaar te staan voor zijn gasten. "De kerstdagen zijn de leukste dagen om te werken, alles is georganiseerd en gepland, mensen zijn mooi aangekleed en het is ontzettend gezellig."

't Slot
Ook bij zorgcentrum 't Slot in Gameren zijn veel mensen aan het werk. Arnaud van de Pol staat in de keuken en Marita van Dalen is als verzorgende en teamleider met kerst aanwezig. "Het is niet erg om met kerst te werken, het hoort er gewoon bij", zeggen ze allebei. "De druk ligt voor ons vóór de kerstdagen", vertelt Van de Pol. "In de week vooraf wordt er voor de bewoners al een uitgebreid kerstdiner geserveerd, dan pakken we echt uit." Daarnaast is er ook een kerstdiner voor de vrijwilligers en het personeel. Van de Pol heeft al heel wat kerstmenu's gekookt, voordat het daadwerkelijk kerst is. Met sprankeling in zijn ogen vertelt hij over het vis-trio dat hij maakte voor de bewoners, met een zalmbonbon, een tartaar van haring en een toast met paling. Gerechten waar de bewoners van smullen en die voor de keuken een plezier zijn om te maken, omdat dit gerechten zijn die de rest van het jaar niet op de kaart staan. Marita van Dalen zegt dat de kerstdagen gezellige dagen zijn om te werken. "Bewoners zijn gemoedelijk. Ze krijgen bezoek van familie en ook onder het personeel heerst er een fijne sfeer." Ook op deze dag tovert de keuken iets lekkers op tafel, waar de ouderen van kunnen genieten. "We hebben konijnenbout en zoete appeltjes", vertelt Van de Pol. "Vergeet de stoofpeertjes niet, die horen er echt bij. Daar genieten onze bewoners ontzettend van", zegt Van Dalen.

Met trots vertelt Van Dalen hoe een aantal jaar geleden bij een paar personeelsleden die vrij waren het idee ontstond om Tweede Kerstdag voor de bewoners 's ochtends te zingen. Inmiddels is dit zo'n traditie binnen het zorgcentrum dat er Tweede Kerstdag om 07.30 uur, ruim 45 personeelsleden en vrijwilligers staan, die allemaal vrij zijn, om samen met het bewonerskoor, kerstliederen te zingen. "De bewoners genieten vooral de dagen voor kerst van alle activiteiten, maar op Tweede Kerstdag in de ochtend wil iedereen er graag bij zijn. Dat geeft zo'n mooi kerstgevoel!" Beiden zijn van mening dat zij thuis niet missen als ze aan het werk zijn: "Wij zijn bezig en onze dag is zo om." Maar dat het thuis vaak anders gevoeld wordt, begrijpen ze wel.

Naast kok in het zorgcentrum heeft Van de Pol ook een eigen cateringbedrijf. In de week voor kerst staat zijn agenda naast koken in 't Slot, ook vol met het verzorgen van kerstborrels bij bedrijven. Tijdens de kerstdagen is er veel catering besteld, wat warm wordt thuisbezorgd. Op Tweede Kerstdag hoeft hij in Gameren niet te koken. "Maar die dag rijden wij met vier auto's naar alle klanten om hun kerstdiner warm op tafel te kunnen serveren." Bij het zien van onze verbaasde blik moet hij wel lachen, en zegt: "De decembermaand is altijd een hectische maand." Trots vertelt hij over de kerstspecial, gevulde kalkoen, die gaar en warm wordt thuisbezorgd met kerst. Ik ben benieuwd wat hij zelf eet met kerst. Hij glimlacht en zegt: "Die dagen ben ik samen met mijn vrouw en schoonouders aan het werk. We eten snel iets simpels tussendoor. In januari gaan wij uit eten en dan vieren wij kerst!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden