On-kruid: Skimmia

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over skimmia.

Hopelijk heeft u voor het maken van de kerststukjes niet alle rode bloemtrossen van de Skimmia afgesneden. Anders klopt zijn bijnaam, 'tuinjuweel', niet meer.

Deze mooie winterstruik, die tot min 12 graden vorst kan verdragen, begint al in oktober zijn mooie rode bloemtrossen te vormen, die dan nog tot eind maart in de tuin staan te pronken, waarna de witte bloemenschermen tevoorschijn komen. Vreemd als je weet dat hij van oorsprong afkomstig is uit het warme Azië, met name uit Japan.

In het voorjaar geeft de Skimmia bij aanraking een heerlijke geur af, die ook bij het snoeien van de struik vrijkomt. Dat is dan ook de reden dat ik geen hekel heb om de struik te snoeien.

Wil je ook nog rode bessen krijgen aan je Skimmia Japonica? Plant dan een vrouwelijke en een mannelijk struik in je tuin. De Skimmia is namelijk tweehuizig.

De bessen krijgen gedurende de zomer een mooie rode kleur en omdat ze bij aanraking een aantrekkelijke geur afgeven kan dat uitnodigend zijn voor kleine kinderen, om de bessen te eten.

Daarom is een waarschuwing wel op zijn plaats, want de bessen zijn licht giftig en vooral grote hoeveelheid van deze bessen eten kan hartproblemen veroorzaken.

De vogels en mijn kippen pikken ook wel eens aan de bessen, gelukkig is dat zonder enige gevolgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden