Het echtpaar De Groot heeft de primeur. In de bibliotheek in Kerkdriel hangen zij als eerste een persoonlijke kerstbal in Joris' Kerstboom.
Het echtpaar De Groot heeft de primeur. In de bibliotheek in Kerkdriel hangen zij als eerste een persoonlijke kerstbal in Joris' Kerstboom.

Joris' Kerstboom vol kerstgedachten

Joris' Kerstboom staat niet alleen in Den Bosch. In heel Nederland duiken de bomen op. Ook in de bibliotheken van Kerkdriel en Zaltbommel. Rondom deze bomen vertellen mensen hun verhaal over gemis, bewondering en liefde. De bieb is natuurlijk een uitgelezen plek om deze verhalen te delen. De bomen vullen zich met persoonlijke gedachten: aan een zoon, een achterkleinkind, een opa. En aan de conciërge.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Joris' Kerstboom is gebaseerd op het gelijknamige tv-programma waarin presentator Joris Linssen mensen uitnodigt een bijzondere persoon in het licht te zetten. Dat leidt tot mooie verhalen. In Kerkdriel is de boom bescheiden van formaat. Er hangt nog geen bal in als op 10 december de deuren van de bieb opengaan. Gastvrouw Maaike de Smit maakt de bezoekers attent op de mogelijkheid de boom te vullen met kerstgedachten. Het echtpaar De Groot bijt graag het spits af. Op een papieren kerstbal schrijven ze de naam van hun achterkleinkind. "Roos is vier maanden geleden geboren. Ik ben 84, dat ik dat nog mag meemaken: vier generaties De Groot. Ik hoop dat ik haar ook nog mag zien opgroeien," glimt de dankbare overgrootmoeder. Maaike luistert aandachtig en helpt een handje bij het ophangen. Zelf hangt ze ook een bal in de boom. Met een foto van haar oudste zoon. "Hij is dit afgelopen jaar zo gegroeid, daar ben ik heel trots op."

"Dus het hoeft niet per se om een overleden dierbare te gaan?", vraagt een passant. "Natuurlijk mis ik mijn overleden moeder, maar om dat nou voor iedereen leesbaar in de boom te hangen." Ze gaat nadenken over een vrolijke kerstgedachte. Twee vriendinnetjes nemen ieder een bal voor hun rekening. De een weet onmiddellijk wie ze in het zonnetje wil zetten: haar neef. Omdat hij altijd zo aardig en behulpzaam is. De ander dubt. Wie zal ze kiezen? Het wordt uiteindelijk de conciërge van basisschool De Meidoorn. "Hij is grappig en hij zorgt dat de lampen branden en helpt met figuurzagen." Hoogste tijd dus om hém eens in het licht te zetten. 'U doet altijd goed uw werk en u bent een aardige man', schrijft ze keurig op de bal. Haar vriendinnetje is het roerend met haar eens. Nieuwsgierig komen drie zusjes dichterbij. Willen zij ook een bal ophangen? Daar hoeven ze niet lang over na te denken: hun opa verdient een plekje in Joris' Kerstboom. Geconcentreerd gaan ze met stiften aan de slag. Een paar maanden geleden is hun opa overleden. Ze missen hem heel erg. "Al voor de crematie had ik alle tranen opgehuild", vertelt de oudste. Haar zus heeft nog genoeg tranen over. "Die komen af en toe." Ze vinden het zielig voor oma, die nou helemaal alleen is. "Ze wou dit jaar eigenlijk geen kerstboom, maar we hebben hem toch voor haar opgezet." Het jongste zusje tekent haar boodschap voor opa. De drie vinden een mooi plekje voor de kerstballen.

In een tijd die almaar voortraast, biedt Joris' Kerstboom ruimte voor bezinning. Tot en met 24 december kun je nog een bal met kerstgedachte ophangen in de bieb.

Meer berichten