Leden van de handwerkclub, v.l.n.r.: Riet van Paassen, Sjaan Vink en Jo Verlouw.
Leden van de handwerkclub, v.l.n.r.: Riet van Paassen, Sjaan Vink en Jo Verlouw. (Foto's: Mieke Boelen)

Handwerken bij Sint Jozef

Een handwerkmiddag staat er iedere maandag op het programma van Seniorenvereniging Sint Jozef in Ammerzoden. In D'n Dissel, een ontmoetingsruimte in De Weesboom, tonen dan zo'n twaalf dames hun creatief talent.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Ook deze middag zijn de activiteiten breien, haken, borduren en kaarten maken, maar de dames benadrukken unaniem: "We komen hier vooral voor de gezelligheid bij elkaar." Met Het Carillon op tafel komen de verhalen los. "Het liefst lezen we het nieuws uit het dorp." Daar is iedereen het mee eens. "Maar ook regionale berichten kunnen interessant zijn." Het merendeel van de dames weet zich wel een gebeurtenis te herinneren, die de afgelopen veertig jaar in de krant heeft gestaan. "Ook onze seniorenvereniging heeft meerdere malen de krant gehaald."

Riet van Paassen (86), die de financiën van het handwerkclubje regelt, wijst naar het fraai werkstuk aan de wand. "Dat zijn de maanden van het jaar en hebben we in 1992 met vier personen gemaakt. Toentertijd deden we dat nog bij de mensen thuis. In de periode ben ik ook begonnen met het borduren van namen van dopelingen op het doopkleed."

Voor haar inzet voor de R.K. parochiekerk werd Van Paassen uitgeroepen tot Parochiaan van het Jaar. "Ik kreeg het Willibrordusbeeldje en dat heeft in Het Carillon gestaan." Dieneke Fraaye (84) vult aan: "Toen wij vijftig jaar getrouwd waren, stonden we er in. Samen met de burgemeester!" Hoewel ze aangeeft dat ze niet opgehemeld hoeft te worden, spant de 97-jarige Anneke Burg toch de kroon. Niet alleen omdat ze gestaag door gaat met haar knipwerk, lachend: "We zijn hier om te werken", maar vanwege de berichtgeving in het weekblad in 2005. 'Anneke de kapper', zoals ze in het dorp wordt genoemd, kreeg een koninklijke onderscheiding voor carnavalsactiviteiten in Ut Malse Arckeldurp en voor de bestuursfunctie in de seniorenvereniging.

Zo draagt iedereen een steentje bij. Een bedreven lid in de handwerkkunst gaf eerder gratis quilt les aan leden en de handwerkclub is blij met de professionele kaartenstandaard, die Dieneke Fraaye op de kop wist te tikken. Deze kaarten zijn te koop. "Van de opbrengst wordt materiaal gekocht of het gaat naar de vereniging." Volgens Van Paassen is het de bedoeling dat hetgeen gemaakt wordt ten goede komt aan de vereniging. Op tafel liggen ingepakte werkstukken zoals een muts, gastendoekjes en shawls. "Die zijn voor de loterij van de kerstviering en van de jaarvergadering. Het is jammer dat er niet meer mensen komen handwerken, want het is een prachtige bezigheidstherapie, die we niet willen missen."

Meer berichten