Foto: Hanneke Roos

De begintijd van Het Carillon, door Theo de Leeuw

Theo de Leeuw is een rasechte Kerkdrielenaar. Hij weet zich de begintijd van Het Carillon nog goed te herinneren.

door Hanneke Roos

Kerkdriel - "Het zou bijna vergeten worden dat Het Carillon niet de eerste krant van Kerkdriel was. Eerst was de Stimulans er, een blad voor de Drielse ondernemers. Het werd gemaakt en uitgegeven door Jan van Heeswijk. Hij was verzekeringsagent, raadslid en ik geloof dat hij ook nog wethouder geweest is. Hij was de redacteur, hij schreef over het nieuws, hij ging achter adverteerders aan en regelde de bezorging van de Stimulans. Ook was hij de geschiedkundige van het dorp en een originele Drielenaar. Hij deed eigenlijk te veel, maar nu loop ik op mijn verhaal vooruit!"

"Veertig jaar geleden kwamen twee jonge jongens, Johan Laheij en Rini van Houten. Ook allebei echte Drielenaren. Zij waren samen een drukkerij begonnen en drukten vooral familiedrukwerk. De Stimulans kon verbeterd worden en doordat samenwerking niet tot de mogelijkheden hoorde, begonnen zij een eigen krant. Als je altijd alleen gewerkt hebt, is het misschien moeilijk als twee jonge jongens je vertellen hoe het beter kan..."

"Doordat Jan van Heeswijk alles alleen deed kreeg hij ook niet altijd op tijd het krantje vol. Dan kon gebeuren dat je een advertentie voor Moederdag opgegeven had en dat de Stimulans pas twee weken erna verscheen. Het Carillon verscheen wel iedere week. Daarnaast maakten zij ook de advertentie voor je op. Ook vermeldde Het Carillon het kleine lokale nieuws over bijvoorbeeld de voetbalclub, de kerk, de gemeente en noem maar op. Het werd een krant van en voor de mensen in de omgeving en daardoor ook bijzonder rendabel om in te adverteren. In die tijd was ik secretaris van de ondernemersvereniging en zag ik dat diegenen die eerst sceptisch waren, waaronder ikzelf, toch overstag gingen. Zodoende gebeurde het dat de Stimulans twee jaar nadat Het Carillon verschenen was ter ziele ging."

"Ik begrijp dat het in deze digitale tijd lastig is om een offline krant in leven te houden. Toch denk ik dat de mensen in Maasdriel de leuke, kleine nieuwtjes met open armen ontvangen en lezen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden