Nelly en Henny van Kooten blikken veertig jaar vooruit. Hoe staat het er dan voor met Het Carillon? Is de papieren krant vervangen door nieuwsapps? En bestaat de gemeente Maasdriel in 2060 nog?
Nelly en Henny van Kooten blikken veertig jaar vooruit. Hoe staat het er dan voor met Het Carillon? Is de papieren krant vervangen door nieuwsapps? En bestaat de gemeente Maasdriel in 2060 nog? (Foto: Gerrit Groeneveld)

Burgemeester van Kooten over de toekomst van het weekblad en de gemeente Maasdriel

Veertig jaar Carillon is een goede aanleiding om burgemeester Henny van Kooten te vragen naar zijn waardering voor ons jarige weekblad. En om hem te verleiden tot een blik in de toekomst. Waar staat de gemeente Maasdriel over 40 jaar, denkt hij? Het blijft niet alleen bij koffiedik kijken.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Henny van Kooten, burgemeester van Maasdriel, hecht aan persoonlijk contact. Hij kijkt mensen graag in de ogen. Zijn functie oefende hij de afgelopen vijf jaar in goed samenspel met zijn vrouw Nelly uit. "Zij is mijn beste adviseur", bekent hij. Voor dit artikel schuiven ze samen aan tafel. Hij doet vooral het woord. Zij vult aan.

Dat Nelly de ziekte van Parkinson heeft, daarmee leren ze leven. Zo goed en zo kwaad als het gaat. "Vier of vijf dagen per week maken we een flinke ochtendwandeling. Daarmee maak je dopamine aan. Bij Parkinsonpatiënten is daaraan een tekort in de hersenen." Mantelzorgtaken weet Van Kooten goed te combineren met zijn burgemeesterschap. Op haar beurt vergezelt Nelly hem regelmatig bij officiële gelegenheden.

Hoe kijkt het echtpaar naar het 40-jarige Carillon? Valt deze wekelijks op de deurmat in hun Drielse appartement en slaan zij de krant ook daadwerkelijk open? "Als we 'm krijgen, nemen we Het Carillon altijd door. Dat was voor ons ook een goede manier om in te burgeren. Je krijgt een indruk van wat er in de diverse kernen van Maasdriel speelt."

Kwaliteit berichtgeving
Van Kooten zag de afgelopen jaren de kwaliteit van de berichtgeving in de weekbladen echter afnemen. Hij breekt een lans voor correspondenten. "Zij moeten zich in een onderwerp verdiepen, interviewen, meestal zelf de foto's maken en daarna het materiaal uitwerken tot een artikel.

Van inwoners wordt verwacht dat ze een foto met een tekstje naar de krant sturen en dat is het dan. Ik mis ook de berichten over jubilea. Niet omdat ik zelf in the picture wil staan, maar inwoners leven graag met elkaar mee. Het moet tegenwoordig allemaal snel snel, blijft oppervlakkig. Als je niet uitkijkt, houd je alleen advertentiebladen over. Dat zou jammer zijn natuurlijk."

De behoefte aan lokaal nieuws is groot, maar over 40 jaar zal de papieren editie van het Carillon verdwenen zijn, vermoedt Van Kooten. "Onze eigen kinderen gebruiken al nieuwsapps. Die lezen hooguit in het weekend nog een papieren krant."

Maasdriel in 2060
Waar staat de gemeente Maasdriel over 40 jaar? "De mensen hier zijn doeners. Ze werken vaak dag en nacht. Bij calamiteiten vangen ze elkaar op. Daar maken ze verder geen woorden aan vuil. Dat zal onveranderd blijven. Als je kijkt naar de ontwikkelingen om ons heen, is het denk ik onvermijdelijk dat de Bommelerwaard op termijn één gemeente wordt. De omringende gemeenten zitten nu al op zo'n 50.000 tot 55.000 inwoners. Ook zullen we waarschijnlijk nog meer gericht zijn op Den Bosch qua onderwijs, gezondheid, winkelen en werk. In plaats van de Maas fungeert de Waal dan als grens."

Van Kooten voorziet ook dat lokale partijen meer aan de weg zullen timmeren in de gemeentelijke politiek. "Die zitten nu al in de lift. De verzuiling is weggevallen en mensen knappen af op de landelijke partijen. Toch willen ze graag ergens bij horen."

Zeker over 40 jaar zal energie duurzaam worden opgewekt, zo verwacht hij. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid hierin nemen. Dat zijn we ook verplicht aan de generaties na ons. Wel moeten burgers mee kunnen profiteren van de te nemen maatregelen."

"De uiterwaarden, de dijkenstructuur, natuurgebieden als De Hurnse Kil: daar moeten we ook zuinig op blijven. Hetzelfde geldt voor tradities als de Drielse Kermis. De veiligheidseisen die daaraan worden gesteld, slaan soms te ver door. Laten we nuchter blijven en samen op zoek gaan naar verantwoorde oplossingen. Als je alles afschaft krijg je een volksopstand, dat zie je nu bij het verbieden van vreugdevuren in de randstad."

Wat de bevolkingssamenstelling in 2060 betreft, verwacht de burgervader dat het vrije verkeer van personen in de Europese gemeenschap tegen die tijd voor nog meer arbeidsmigranten in Maasdriel heeft zorgt. "Aangetrokken door onder andere de champignonsector en de logistiek." Hij heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Een heikel dossier waarin inmiddels al aardig wat stappen zijn gemaakt. "Het beleid is door de raad unaniem vastgesteld. Nu moeten we het uitrollen en handhaven. In ieders belang."

Onderwereld
Over 40 jaar hoopt Van Kooten dat Maasdriel verlost is van de inmenging van de onderwereld in de bovenwereld. "De huidige ondermijning heeft grote invloed op het gevoel van veiligheid van de inwoners." De transformatie van Camping Maaszicht in een mooi resort is alvast een flinke stap vooruit. Een proces dat Van Kooten veel kruim heeft gekost, maar nu vruchten begint af te werpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zelfs sinterklaasavond is het weer raak op de camping: een chalet staat in brand.

Tweede ambtstermijn
Eén ding is zeker. Over 40 jaar is Henny van Kooten geen burgemeester meer. Maar als in 2020 zijn eerste ambtstermijn afloopt, gaat hij graag voor een tweede periode van zes jaar. Als alle partijen daarmee instemmen tenminste. "Daar ziet het gelukkig wel naar uit."

Van Kooten voelt zich bevoorrecht dat hij samen met Nelly in Maasdriel mag wonen en werken. Hij gaat fluitend naar zijn werk en komt fluitend thuis. Zolang de thuissituatie het toelaat, zal hij dat ook de komende zes jaar blijven doen.

Meer berichten