De 'rivierafvalonderzoekers' leveren een onmisbare bijdrage bij het halen van de doelstelling: plasticvrije rivieren in 2030.
De 'rivierafvalonderzoekers' leveren een onmisbare bijdrage bij het halen van de doelstelling: plasticvrije rivieren in 2030.

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek langs de Waal

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan een grootschalig 'citizen science' (burgerwetenschap) onderzoek naar plastic afval langs de Waal. Door het afval langs de rivieren in kaart te brengen kan het plastic afvalprobleem bij de bron worden aangepakt. De 'rivierafvalonderzoekers' leveren zo een onmisbare bijdrage bij het halen van de doelstelling: plasticvrije rivieren in 2030.

Regio - Binnen Schone Rivieren zijn er al honderden rivierafvalonderzoekers actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid rondom plastic en plastic afval aan te scherpen. Vanaf 2017 wordt er al rivierafvalonderzoek gedaan langs de Waal. Schone Rivieren is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich willen aansluiten bij de huidige 'pool' van onderzoekers langs de Waal in Gelderland. Meld je hier aan!

Ook langs het Haringvliet en de Maas worden op dit moment vrijwillige rivierafvalonderzoekers gezocht.

Het onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Schone Rivieren
Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Lees meer over de aanpak opwww.schonerivieren.org.Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.

Meer berichten