“We hadden nog nooit van Sint Pannekoek gehoord.” Toch grepen Jorn en zijn oma de gelegenheid graag aan om een pannenkoek te eten.
“We hadden nog nooit van Sint Pannekoek gehoord.” Toch grepen Jorn en zijn oma de gelegenheid graag aan om een pannenkoek te eten.

Sint Pannekoek? Vreemd, maar lekker!

Ooit gehoord van Sint Pannekoek? Waarschijnlijk niet. Tenzij je een fan bent van de strip Jan, Jans en de Kinderen van tekenaar Jan Kruis. Daarin roept opa 29 november uit tot Sint Pannekoek-dag. In woon-zorgcentrum de Leyenstein had niemand er ooit van gehoord. Dat weerhoudt de bewoners er niet van om op vrijdag 29 november samen te genieten van versgebakken pannenkoeken. Volgens opa's verzonnen traditie hoort er ook een op hun hoofd te liggen. Wordt die instructie opgevolgd?

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Wat in 1986 begon als een grap in het stripverhaal Jan, Jans en de kinderen is op sommige plaatsen in Nederland uitgegroeid tot een smakelijke traditie. Voor het horecateam van de Leyenstein was het afgelopen vrijdag de eerste keer dat ze hieraan meededen. "We hadden gewoon zin in pannenkoeken!", bekent horeca-kok Sjoerd de Bruijn. Iedereen die zich 29 november voor lunch of diner meldt in het restaurant van het woon-zorgcentrum, krijgt een kopie van de bewuste strip uit 1986 overhandigd.

Daarin lees je hoe opa de Rotterdamse traditie Sint Pannekoek in het leven roept. Hij schiet daarmee zijn kleindochter Catootje te hulp, die geen zin heeft in de geplande maaltijd met bonen. Volgens haar vindingrijke grootvader is 29 november de dag waarop moeders een stapel pannenkoeken bakken. De kinderen wachten met een pannenkoek op het hoofd de thuiskomst van hun vader af en wensen hem dan een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek.

Anno 2019 is de rolverdeling anders. Althans, in de Leyenstein. Kok Sjoerd bakt de pannenkoeken. En de bewoners en liefhebbers van buitenaf eten ze met smaak op.

Leggen zij er ook een op het hoofd, net als de stripfamilie? Niemand die erover piekert. Zonde van de krullen. En zonde van die heerlijke pannenkoek! Ook Jorn (22) is deze vrijdagmiddag aangeschoven, samen met oma Toke (82). De stripserie Jan, Jans en de Kinderen kennen beiden wel. Maar van Sint Pannekoek hadden ze nog nooit gehoord. Dat mag hun pret niet drukken. Oma eet meestal op de afdeling, maar dit is een mooie aanleiding om samen in het restaurant te lunchen. Jorn kiest voor de spekpannenkoek, oma houdt het op naturel. Onder hun borden liggen papieren placemats met daarop de print van het bewuste stripverhaal.

Ook drie medewerkers van het woon-zorgcentrum krijgen deze middag pannenkoeken geserveerd. Nee, zij hebben geenszins de neiging om deze op hun hoofd te leggen. Lekker is het wel.

Een tafel verderop dubt een gezelschap of ze voor het dagelijkse menu met bloemkool gaat of voor een pannenkoek. "Als het zo'n wit, melig ding is, hoeft het voor ons niet." Maar kok Sjoerd bakt ze bruin. En dus gaan ook deze ouderen overstag.

Hoeveel pannenkoeken Sjoerd uiteindelijk heeft gebakken? "Geen flauw idee." Zijn team beraadt zich al weer op een volgende themadag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden