On-kruid: Decemberlicht

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Dit keer over het licht in december.

Het licht van de lange schaduwen. Soms heb ik het gevoel dat de maand december niet meedoet met de natuur, of liever, dat wij niet meedoen met alles wat er in december te zien is. Het licht veranderd, de dagen worden korter, soms zijn ze wekenlang grauw.

Maar hoe is het buiten in de natuur? Wanneer moet je wandelen? Het is toch zo vroeg donker en er moet nog zoveel gedaan worden, de laatste dagen voor de kerst.

Hoe heerlijk is het dan als je op een mooie dag al wandelend door het bos even de drukte ontloopt, kijk dan eens naar het licht in de donkere decembermaand. Dan bedoel ik niet het licht van de kaarsen of van de kerstboomverlichting, maar het licht dat ook in december zo maar uit de hemel komt vallen.

Niet alleen het beroemde winterzonnetje, die voor lange schaduwen zorgt deze tijd van het jaar, maar ook het licht van een bewolkte dag.

Het is de moeite waard daar eens tijd voor vrij maken en het decemberlicht waar te nemen in de natuur, want een boom wordt in deze donkere tijden pas goed zichtbaar.

In de zomer als hij blad draagt, zie je de vorm van de boom bijna niet, maar in deze tijd van het jaar wordt zelfs een den door het decemberlicht opgewaardeerd. Van een oude sufferd tot een mooie boom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden