Regionaal projectleider Jan Theunissen heeft jarenlange ervaring met deelauto en andere vervoersoplossingen.
Regionaal projectleider Jan Theunissen heeft jarenlange ervaring met deelauto en andere vervoersoplossingen.

Mobiel zijn met hulp van anderen

Zelf geen vervoer en toch mobiel willen zijn. Doktersbezoeken, boodschappen doen, op visite gaan kunnen als een belemmering voelen als je niet over een auto beschikt en zeker als je op het platteland woont en er ook weinig mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn. Vervoerservice AutoMobiel biedt hierin uitkomst.

door Marielle Pelle

Regio - Het Rivierenland is een uitgestrekt gebied met grote plaatsen, maar ook heel veel kleinere dorpen. In dit gebied zijn weinig treinstations of buslijnen. Daarom werd afgelopen jaar Servicepunt AutoMobiel geïntroduceerd als extra vervoersmogelijkheid voor senioren.

Regionaal projectleider Jan Theunissen, vertelt over dit nieuwe concept van Servicepunt Thuiswonen, die nu ook bereikbaar zijn in de Bommelerwaard. "Dit project, wat eigenlijk heel simpel vervoer met een eigen chauffeur is, is in 2015 ontstaan in Tiel. Daarna volgden al snel meer plaatsen. Toen kwam ook de vraag of dit mogelijk was in de plattelandsgemeenten van Rivierenland. Want als je geen auto bezit, of niet meer zelf kunt rijden is het vooral in die plaatsen een belemmering. Afgelopen jaar zijn we gaan kijken of dit aanbod ook aan behoefte voorziet in de Bommelerwaard." Theunissen vertelt dat afgelopen periode eerst is ingezet op het werven van chauffeurs, want: "Als je een aanbod wil doen, moet je wel chauffeurs hebben." Op deze oproep is massaal gereageerd, er is een ruime beschikbaarheid van chauffeurs. "Nu kunnen passagiers zich melden", zegt Theunissen lachend. "We moeten bekendheid krijgen, niet alleen bij de senioren maar ook bij mantelzorgers, zodat ze zien waar wij in een behoefte kunnen voorzien."

"Als senior kun je een beroep doen op de regio-taxi", vertelt Theunissen, "maar of je hiervoor in aanmerking komt, bepaalt de gemeente. Als dit niet zo is, zijn er geen alternatieven. Hierin wil Servicepunt AutoMobiel graag voorzien. Via AutoMobiel wordt een auto met chauffeur geregeld en je betaalt 0,30 euro per kilometer rechtsreeks aan de chauffeur.

Daarnaast biedt het voordeel als je met meerderen reist. Bij regio-taxi moet je begeleider zelf betalen, bij automobiel reist deze gratis mee. Je betaald altijd maar 0,30 euro per kilometer. "Een ander voordeel voor ouderen is dat de chauffeur van AutoMobiel tijdens een dokters- of ziekenhuis bezoek wacht. Zodat je geen nieuwe taxi-afspraak hoeft te maken."

Theunissen heeft het effect en het succes van AutoMobiel al op veel plaatsen gezien. "In de Bommelerwaard heeft het nu tijd nodig om bekendheid te krijgen." Om deze regio tegemoet te komen zijn er promotiemedewerkers beschikbaar die graag op een bijeenkomst de ins- en outs van deze mobiele service komen toelichten." Theunissen pakt het zelf kort samen en zegt: "Het zijn allemaal vrijwilligers en het feit dat je een eigen chauffeur hebt, maakt het ook persoonlijk en geeft het een sociaal aspect!"

Kijk voor meer info op www.servicepunt-automobiel.nl of bel naar 088- 700 410 0.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden