Hoefsmid Henk en Frans van Stal Frontera samen aan het werk om Ozosnel 'nieuwe schoenen' te bezorgen onder toeziend oog van de kinderen.
Hoefsmid Henk en Frans van Stal Frontera samen aan het werk om Ozosnel 'nieuwe schoenen' te bezorgen onder toeziend oog van de kinderen.

Nieuwe hoefijzers voor Ozosnel

Afgelopen donderdag waren kinderen uit Hedel en van de Maaspoort in 's-Hertogenbosch te gast op Stal Frontera in Ammerzoden. Joost en Maartje hebben de heel belangrijke opdracht gekregen om even op het paard van Sinterklaas te passen. Omdat Joost en Maartje altijd heel goed voor hun paarden zorgen, hebben ze voor de Sint gelijk even geregeld dat Ozosnel nieuwe hoefijzers kreeg.

door Robert van Dijk

Hedel - "Wij vinden het heel belangrijk dat het paard veilig het dak op kan, dus hebben we hoefsmid Henk gevraagd om nog even langs te komen met zijn oventje en aambeeld", vertelt Maartje van Stal Frontera. "En omdat het zo'n bijzonder paard is hebben we de kinderen uitgenodigd om hier getuige van te zijn."

Dat lieten de kinderen uit Hedel en Den Bosch zich geen twee keer zeggen. Zo dicht bij Ozosnel komen en hem ook nog eens mogen aaien, dat komt maar zelden voor. Hoefsmid Henk was graag bereid om na zijn pensioen nog een keer zijn spullen voor de dag te halen. "Ozosnel is een heel bijzonder paard en het is voor mij een hele grote eer om deze mooie schimmel nieuwe hoefijzers te geven", zegt Henk vol trots. De kinderen werd goed uitgelegd waarom paarden hoefijzers hebben en dat het geen pijn doet als er spijkers in de hoeven geslagen worden. Wel moesten ze rustig kijken en niet te veel lawaai maken. Ze konden precies aan de oren van het paard zien of ze rustig genoeg waren. Frans van Stal Frontera moest Ozosnel wel goed vasthouden zodat hij niet weg zou lopen als hoefsmid Henk zijn ene been omhoog hield.

De kinderen kwamen in vier groepen kijken bij de werkzaamheden en werden hartelijk ontvangen. En omdat ze er toch waren, mochten ze ook gelijk even bij de andere paarden kijken in de fraaie manege. Alles is natuurlijk altijd keurig netjes opgeruimd in deze manege, omdat de paarden dan lekker rustig in hun stal staan. De manegepaarden mochten wel geaaid worden, maar de logeerpaarden vonden dat toch wel een beetje eng. Die zijn ook niet gewend dat er zoveel mensen op bezoek komen. De kinderen vonden het erg leuk om een keer op bezoek te zijn in de manege.

De Hoefsmid
Hoefsmid Henk liet heel geduldig aan de kinderen zien wat er zoal bij komt kijken om een paard te beslaan. Eerst moeten de nagels geknipt worden en keurig geveild. Hierna gaat Henk het hoefijzer even passen en als het nodig is een beetje op maat smeden. Hij maakt dan het hoefijzer gloeiend heet en slaat het in de juiste vorm op het aambeeld. Vervolgens past hij het ijzer op de hoef en dat was een spannend moment, ook voor de kinderen. Dit geeft wat rook en het stinkt natuurlijk. Tot slot gaat het hoefijzer afkoelen in een bak water alvorens het onder de hoeven genageld wordt. Hoefsmid Henk was een echte vakman en Ozosnel bleef keurig stil staan. De Sint zal zeker ook voor Henk een extra cadeautje in zijn klomp leggen, want hij kan weer veilig het dak op met Ozosnel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden