Initiatiefnemer Arjan van den Oord (Ahlmann) temidden tussen de wagenbouwers en leden van de Raad van XI.
Initiatiefnemer Arjan van den Oord (Ahlmann) temidden tussen de wagenbouwers en leden van de Raad van XI. (Foto: )

Centrale bouwhal in Ammerzoden

De opstallen van het failliete champignonbedrijf in Wordragen zijn recent aangekocht door Arjan van den Oord uit Ammerzoden. De gebouwen staan vooralsnog leeg en de Raad van XI in 't Malse Arckeldurp hadden een wens om nog eens in een centrale hal carnavalswagens te kunnen bouwen, zodat de jeugd mee kan kijken met de ervaren rotten. Echter, waar staan hallen die hiervoor geschikt zijn? En als ze al gevonden worden, moeten ze nog voor een aantal maanden beschikbaar gesteld worden.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Dit was voor dit jaar geen probleem voor Van den Oord, die met de juiste carnavalsgenen bedeeld is. Zijn vader zwaaide ooit de scepter in 't Malse Arckeldurp en Van den Oord bouwde menig mooie praalwagen met zijn club de Billentikkers. "Als mij een vraag gesteld wordt en het woord 'carnaval' komt er in voor, dan zit je al gauw dicht bij een 'ja'", vertrouwd Van den Oord mij dan ook toe.

Het vinden van een bouwplaats is vaak de bottelnek voor vele clubs om een wagen te bouwen. In een aantal carnavalsvierende plaatsen hebben ze centrale bouwhallen, maar het valt niet mee om de exploitatie jaarrond te krijgen voor dergelijke grote panden. "We moeten net effe iemand tegen het lijf lopen die een hal heeft die hij of zij een maand of drie leeg heeft staan", stelt de commissie bouwhal van 't Malse Arckeldurp vast. Dit zijn Bart ut Bolle Baoske, Addie de Witwaaser en Bas dun Houteren Dwaos, alle drie lid van de Raad van XI. Nadat Van den Oord groen licht had gegeven, hebben deze drie heren het initiatief genomen om zo snel mogelijk de hal operationeel te maken. "Er moest nog wat verlichting aangebracht worden en natuurlijk moest er nog wat schoongemaakt worden", zegt Bart. "Als je de jongens in een schone werkplek laat beginnen zijn ze ook sneller gemotiveerd de boel netjes te houden. Je blijft tenslotte toch te gast in andermans hal." Nadat het nieuws wereldkundig werd gemaakt waren er in no-time diverse aanmeldingen van jonge, maar zeker ook gerenommeerde clubs die bouwen voor de optocht in Ammerzoden. "De Ammerooise optocht heeft van vroeger uit een mooie historie en die moeten we levend zien te houden", meldt Addie. Addie draait al weer een tijdje mee bij de raad en heeft de verschuivingen in kwaliteit en kwantiteit met eigen ogen kunnen bekijken. "Mijn kinderen behoren tot de nieuwe garde bouwers en het is goed dat die mee kunnen kijken met de ervaren rotten." 't Malse Arckeldurp is blij met deze ontwikkeling voor het behoud van de optocht en ook Van den Oord vindt het fijn dat hij voor de carnavalsgemeenschap iets kan betekenen. "Wie weet krijg ik de Billentikkers nog wel zo gek dat ze in een hoekje nog iets in elkaar flansen." Hij lacht erbij, omdat hij weet dat dat nog niet zo snel zal gebeuren. Maar zien bouwen doet misschien bouwen? "Ga er maar vanuit dat we nog een keer een mooie open kijkdag houden met een lekker stukske muziek erbij! Houd Facebook maar in de gaten", aldus Bas dun Houteren Dwaos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden