Het is nu nog herfst, maar Koning Winter heeft al van zich laten horen. Als de vorst echt doorzet, zorgen de vrijwilligers van SIJM voor ijspret. Ook al is er een lekkage.
Het is nu nog herfst, maar Koning Winter heeft al van zich laten horen. Als de vorst echt doorzet, zorgen de vrijwilligers van SIJM voor ijspret. Ook al is er een lekkage.

Staat IJsbaan Maasdriel in de kou?

Het winterseizoen is aangebroken. Bij schaatsliefhebbers begint het al te kriebelen. Ook bij de vrijwilligers van Stichting IJsbaan Maasdriel. Zodra een langere vorstperiode zich aankondigt, zullen zij de ijsbaan aan de Piekenwaard -dat zij in erfpacht hebben van de gemeente- in orde brengen. Dat doen zij al sinds 1983. De afgelopen jaren vergt dat extra inspanning wegens lekkage van de onderliggende folie. De gemeente maakt geen vaart met het herstel. Tot ongenoegen van het bestuur. "Volgend jaar zou hier een gloednieuwe, multifunctionele ijsbaan kunnen liggen."

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Laat de gemeente Maasdriel Stichting IJsbaan Maasdriel (SIJM) in de kou staan? Zo ervaren de bestuursleden de houding van de gemeente wel. "Al zeven jaar kloppen we vergeefs aan voor het herstel van de baan. De onderliggende folie -meer dan 30 jaar oud- is lek. De gemeente heeft de verplichting die bodemafsluiting te vervangen. Dat staat op papier. Beslissingen blijven echter uit."

Ook komende winter staan de vrijwilligers van SIJM paraat. "De schaatsbaan voorziet in een grote behoefte. Op één winterse zondag telden we 1.400 bezoekers. Hopelijk kunnen jong en oud ook dit seizoen weer de schaatsen onderbinden om zich te vermaken op de ijsbaan." De winters lijken steeds zachter te worden, terwijl een flinke vorstperiode nodig is om de laag water in de bak te bevriezen. "De afgelopen jaren vergt dat nog eens extra inspanning, vanwege de lekkage. Aan die situatie willen we al zeven jaar een einde maken." De gemeente kan nieuwe folie aanleggen of samen met SIJM kiezen voor een alternatieve oplossing.

"Het ijsbaanterrein heeft nu al een dubbelfunctie: de kindervakantieweek strijkt hier iedere zomer neer. Ook de golfbaan en voetbalvereniging maakten er in het verleden gebruik van. Die multifunctionaliteit kunnen we verder uitbreiden. We hebben ons licht opgestoken bij ijsverenigingen in Zuilichem, Herwijnen en Haaksbergen. Dat heeft geresulteerd in een plan voor een nieuwe ijsbaan: een asfaltring waarop een laag water van 5 cm in relatief korte tijd kan bevriezen. Het veld binnen de ring heeft geschikte afmetingen voor een basketbal- en handbalveld. Buiten vorstperiodes kun je de baan gebruiken als wieler-, rolschaats- en skeelerbaan. Voor de extra kosten die dit met zich meebrengt, ten opzichte van het aanbrengen van nieuwe folie, hebben we al financiers gevonden. Ook bood een externe partij spontaan aan naar de duurzaamheid te kijken."

Het oriënterende gesprek dat drie bestuursleden hadden met een vertegenwoordiger van Europarcs, eigenaar van de naastgelegen camping, verliep positief. Ze spraken echter af daarover nog geen uitspraken te doen. "Het is natuurlijk ideaal als de campinggasten een golfbaan, zwembad en straks ook zo'n multifunctionele baan binnen loopafstand hebben." De gemeente opperde in het Brabants Dagblad de mogelijkheid om de ijsbaan te combineren met een parkeerplaats voor de camping. Een optie waarvoor weinig draagvlak lijkt te zijn, volgens SIJM.

Waarom de gemeente niet in actie komt, is het bestuur een raadsel. "De gemeente wordt er alleen maar beter van. We begrijpen het niet, maar de maat is vol. Daarom zoeken we nu de media op. We krijgen veel sympathiebetuigingen."

Gemeente
Navraag bij de gemeente leert dat zij, net als SIJM, van mening is dat het proces om uiteenlopende redenen te lang heeft geduurd. Contractueel is vastgelegd dat zij aan de lat staat voor het vervangen van de folie. Ze zegt het resultaat van de gesprekken tussen SIJM en Europarcs met belangstelling af te wachten.

Ondertussen is SIJM met de verkoop van abonnementen gestart. "Want we hebben een ijsbaan en die houden we!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden