Foto: Fotolux Zaltbommel

KZM-Belcanto's feestelijke Vivaldi

Een heerlijk verwarmde en uitverkochte Sint Martinuskerk genoot zaterdag van een schitterend koorconcert gegeven door KZM-Belcanto en solisten, en het Zaltbommels Begeleidingsorkest.

door Rein van Willigen

Zaltbommel - De toon wordt bij de opening van Vivaldi's 'Gloria' gezet: het gerenommeerde koor zingt dit meesterwerk enthousiast, strak. Maar, wat zeker bij Vivaldi hoort, met zwier. Het grootse koor geeft het stuk een lichtsymfonisch karakter mee. Iets wat uitstekend past bij dit werk van de Venetiaanse rode kapelaan.

Dirigent Corné Mooibroek heeft naast een prachtig koor, fantastische solisten op zijn programma. De ster van de avond is Elma van den Dool. Haar krachtige, heldere stem kan de kerkruimte moeiteloos aan. Het 'Domine Deus Rex celestis' klinkt ontroerend, emotioneel.

Na de pauze wordt een sprong van anderhalve eeuw gemaakt om bij Camille Saint-Saens' 'Oratorio de Noel' te belanden. Het orgel speelt in dit oratorium een belangrijke rol. Eén van Nederlandse beste organisten, Hugo Bakker, mag als eerste het kortgeleden aangeschafte orgel bespelen.

Ook in dit werk vallen naast het koor de solisten op, net als de talentvolle harpiste, Liselotte de Nooijer.

In het duet 'Benedictus qui venit in nomine Domini' schitteren Emma van den Dool (sopraan) en Bas Kuijlenburg (bariton). Wat een stemmen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden