Sinterklaas nog niet jarig!

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Naarmate een mens ouder wordt, wordt hij of zij steeds vaker het slachtoffer van nostalgische gevoelens die gepaard gaan met enig terugverlangen naar het verleden. Het verleden lijkt per definitie altijd mooier te zijn dan het heden. Niet alles was vroeger mooier en beter, maar hoe ouder men wordt wel steeds meer. Tijdens de drie weken voor 5 december overvalt mij altijd het ouderwetse sinterklaasgevoel. Het fijne onrustige gevoel dat je als kind mocht ervaren wanneer je dichter bij pakjesavond kwam. Zou je die speelgoedauto krijgen die je gevraagd had of die Barbiepop? Terwijl de tijd voortkroop zette je elke avond de schoen waarin hopelijk 's ochtends een beloning zat. De wortel of de suikerklontjes waren eruit verdwenen en de Sint had vaak wat lekkers achtergelaten. Zijn paard Amerigo kreeg de lekkernij uit de schoen en kon daarmee zijn werk weer beter doen; het dragen van de Sint tijdens zijn tochten over de Nederlandse daken met zijn knechtje zwarte piet.

Die tochten worden echter steeds twijfelachtiger. Het wordt steeds gladder op die daken. Niet zozeer door de vele zonnepanelen die het drietal moet ontwijken of door de vorst, maar temeer vanwege het moeten dragen van de verantwoordelijkheid van de politieke correctheid van de moderne tijd. Zwarte piet was voor ons als kinderen nog een behulpzame figuur die zwart van het schoorsteenroet af en toe een ondeugend kind corrigeerde. Verder was hij druk met het in een juten zak rondsjouwen van cadeautjes. Ik heb hem nooit een kind in die zak zien stoppen, zoals wel eens beweerd werd. Piet was Sinterklaas' Manusje-van-alles en dat ging hem goed af. De kinderen hadden ontzag voor hem en onderhielden een soort van haat-liefdeverhouding met deze mooie en kleurrijke figuur.

Zoals gezegd is dat alles aan het veranderen. Een kleine schreeuwende minderheid haalt bijna dagelijks de krantenkoppen met verhalen over de 'slaaf' zwarte piet en meer van die onzin. Maar zoals altijd wordt er beter geluisterd naar de schreeuwlelijkerds dan naar de meerderheid die zich 'veilig' genoeg acht om niet de mond open te hoeven doen. En dat terwijl de protestacties van de radicale anti-pieten steeds meer aan kracht en aandacht winnen.

Wanneer u als vooraanstaand burger ooit voor zwarte piet hebt gespeeld op een sinterklaaspartijtje of intocht dan kunt u het beste uw fotoalbums er eens op naslaan en alle destijds van u als sinterslaaf gemaakte foto's daaruit verwijderen en in de open haard doen eindigen, want publicatie van zo'n foto kan u in de toekomst uw carrière kosten. Immers, u bent een racist als u ruimte durft te geven aan een zwarte piet. Er is tegenwoordig echter een oplossing: de roetveegpiet lijkt de vervanger van de zwarte pieterman te worden. Zwart is immers fout en een beetje zwart is goed.

Tot er een of andere wijsneus opstaat en ons allen onnozelen er op wijst dat roetveeg staat voor minder zwart, dus bruin, en dat is net zo goed racistisch. Waar moet dit naartoe? Op deze manier wordt zwarte piet een voetveegpiet. En vervolgens komt de Sint aan de beurt. Nee, Sinterklaas is nog niet jarig!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden