Van Gameren zit dagelijks achter het scherm om de pagina te updaten. Hij ontvangt regelmatig foto’s uit privécollecties van inwoners.
Van Gameren zit dagelijks achter het scherm om de pagina te updaten. Hij ontvangt regelmatig foto’s uit privécollecties van inwoners.

Rossum en Hurwenen uit oude doos

Hennie van Gameren is 'helemaal gek van de oude tijd'. De taxichauffeur uit Rossum beheert sinds 2013 de facebookgroep 'Rossum en Hurwenen en vroegere tijden'. Deze groep telt al bijna 1.200 leden: huidige en voormalige inwoners van de twee dorpen. Van Gameren deelt in zijn digitale albums foto's en filmpjes uit oude dozen. Die roepen herinneringen op. En leiden zelfs tot hernieuwde vriendschappen.

door Loeki Bruinink

Rossum - Van Gameren (63) is geboren aan de Waaldijk in Rossum, verhuisde naar de Groenestraat in Hurwenen en daarna naar de Van Thielenhof in Rossum. In 1978 vertrok hij uit het dorp. Toen hij in 2013 de pagina 'Rossum en Hurwenen en vroegere tijden' aanmaakte, woonde hij in Zevenaar. Zijn toenmalige vrouw was net overleden. Bladerend door zijn fotoboeken, besloot hij een aantal afbeeldingen van vroeger op een gesloten facebookpagina te delen. Hij kreeg meteen enthousiaste reacties. Mensen herkenden de geportretteerden, vroegen zich af waar de foto was genomen, vulden informatie aan en gingen zelf op zoek naar fotomateriaal. Vanaf die tijd melden zich wekelijks nieuwe leden aan. Binnenkort verwacht hij de 1.200ste aanmelding.

"Je kunt niet zomaar lid worden van de groep. Er moet een binding zijn met Rossum of Hurwenen. Nieuwe leden vraag ik om zich voor te stellen. Het is fijn als ze even uitleggen wat hun band is met de dorpen, in welk huis ze wonen of hebben gewoond, wie hun ouders, grootouders, broers en zussen zijn." Leden zijn niet alleen afkomstig uit Rossum of Hurwenen, maar wonen verspreid door Nederland. "Van Eindhoven tot Leiden."

Voormalige inwoners genieten vooral van de nostalgische familie- en schoolfoto's. Ze duiken in hun eigen fotoarchieven en vragen Van Gameren om afbeeldingen te delen. Dat doet hij natuurlijk graag. Hij maakt foto's van foto's of scant ze in, afhankelijk van de kwaliteit. "Foto's van begin 1900 zijn vaak glashelder, gemaakt door beroepsfotografen. Toen was fotograferen nog voorbehouden aan professionals." Nieuwe inwoners vragen hem vooral naar oude foto's van hun huis of straat.

Iedereen is vrij om foto's aan te leveren. Wel gelden een paar regels: geen scheldnamen of scheldpartijen, wel respect. "Als iemand moeite heeft met een geplaatste foto, dan haal ik deze weg." Dagelijks zit Van Gameren minimaal een uur achter de computer om de pagina levendig te houden. Jarigen worden gefeliciteerd, nieuw materiaal wordt geplaatst. Soms doet hij een oproep, zoekt hij een bepaald soort foto's. Anekdotes zijn ook welkom, met of zonder beeld. "Ik plaats er wel een foto bij."

Sinds 2016 woont Van Gameren weer in Rossum. De liefde bracht hem terug, na contact via de facebookgroep. De groep zorgt voor meer hernieuwde vriendschappen en zelfs heuse reünies.

Regelmatig stapt Hennie op de fiets om zelf mooie plaatjes te schieten. "Om het huidige tijdsbeeld vast te leggen en te bewaren voor later."

Aanmelden kan via Hennie99@kpnmail.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden