Krokodillentranen

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het moet als een bom zijn ingeslagen in het Maasdrielse gemeentehuis. Waar ik het over heb? Over de beslissing van de rechter dat de gemeente 6,7 miljoen euro schadevergoeding dient te betalen, en heeft betaald, aan een projectontwikkelaar. Wat is er aan de hand? Projectontwikkelaar Rubens Ontwikkeling BV had in 2008 met de gemeente een overeenkomst gesloten voor een woningbouwproject in Rossum. Kort daarna klopte de economische crisis op de deur zodat er ineens geen woningen meer verkocht konden worden. Ook de gemeente Maasdriel stelde projecten uit, waaronder dat in Rossum-Noord van Rubens.

In 2013 echter begon Nederland langzaam uit de crisis te herrijzen en de gemeente Maasdriel besloot weer toestemming te geven voor het aanvangen van nieuwe bouwprojecten. Zij trok echter het Rossumse plan Weteringshoek wel uit de bureaulade en dat van Rubens niet. De projectontwikkelaar heeft de gemeente toen meteen aansprakelijk gesteld voor het niet nakomen van de overeenkomst uit 2008. Daarna volgde de ene rechterlijke procedure de andere op met als resultaat dat Maasdriel veroordeeld is tot het betalen van de gigantische schadevergoeding. Volgens de rechtbank heeft de gemeente Maasdriel de afgelopen jaren onvoldoende aangetoond dat het woningbouwplan bestuurlijk of economisch niet uitvoerbaar was.

6,7 miljoen is voor een relatief kleine gemeente als Maasdriel geen kattepis en het gekerm is dan ook tot in Michigan hoorbaar. De wethouders van Financien en van Ruimtelijke Ordening buitelen over elkaar heen in een poging om aan te geven hoe erg ze het allemaal vinden.

Zij huilen echter krokodillentranen, want wat er gebeurd is lijkt het schoolvoorbeeld van een onbetrouwbare overheid die alles uitgebreid in een overeenkomst vast wil leggen, inclusief punten en komma's. Projectontwikkelaars zijn er in haar visie immers alleen maar op uit om veel geld te verdienen en de overheid een loer te draaien als ze kunnen. Die overeenkomst wordt echter door de gemeente maar al te vaak gebruikt om haar eigen bips mee af te vegen als het haar goed uitkomt.

De gemeenteraad heeft dat in dit geval uiteindelijk beslist op advies van burgemeester en wethouders en haar ambtenaren. Ambtenaren die de zon niet in het water kunnen zien schijnen en die de bestuurders soms aansporen tot het innemen van een arrogante positie die in strijd is met de wet. Afspraak is immers afspraak, zo luidt die wet.

Maasdriel overweegt nu de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Weer een teken van die arrogantie of moet dat eventuele beroep zand strooien in de ogen van de burgers die het gelag moeten betalen? Moet die opstelling de burger doen geloven dat de gemeente niets verkeerds heeft gedaan? Een keurig staaltje van Pinokkio met een lange neus, zou ik zeggen.

Bestuurders van de gemeente Maasdriel: lik uw wonden, kom niet met kletsverhalen, biedt de burger excuses aan en ontsla diegenen die u van foute adviezen voorzien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden