Alle festiviteiten rondom de Paardenmarkt waren weer erg geslaagd dit jaar! Het aantal paarden lag net iets onder dat van vorig jaar, maar dat mocht de pret niet drukken.
Alle festiviteiten rondom de Paardenmarkt waren weer erg geslaagd dit jaar! Het aantal paarden lag net iets onder dat van vorig jaar, maar dat mocht de pret niet drukken.

Driehonderd jaar Paardenmarkt

Hedel kan terugkijken op een geslaagde 300e Paardenmarkt die afgelopen weekend werd gehouden in en rond het centrum van Hedel. Het aantal aangevoerde paarden, 1.288 in getal, lag net iets onder dat van vorig jaar en is een dertig tal minder dan dat van Zuid-Laren.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - Iedere inwoner kan je het vertellen, de jaarlijkse paardenmarkt in de eerste week van november is het feest van het jaar. Zo rond half oktober begint het al te kriebelen. Vanaf dat moment zijn er haast elke dag kleine veranderingen in en rond de hoofdstraat van Hedel waar te nemen. Hedel is dan al op weg naar het grote najaarsfeest de Paardenmarkt.

Wie denkt dat het merendeel van de bewoners van Hedel op enige wijze iets met paarden te maken heeft, heeft dat mis. De handelaren, kooplieden en paardenliefhebbers komen van buiten, uit heel Nederland, België, Duitsland en zelfs uit de Oostbloklanden. Hedel faciliteert de markt en maakt voor zijn inwoners er een mooi feest van.

Anders dan andere jaren was op zaterdag de hele Voorstraat en Blankenstein al afgesloten en bijna compleet ingericht voor de te verwachte paarden. Water, voer, veel strooi en voldoende touwen op verschillende hoogten om de paarden vast te zetten. Weinig wordt aan het toeval overgelaten. Stond in het verleden de markt bekend als vrije markt, nu moeten de kooplui zich houden aan een groot aantal huisregels. Het welzijn van de dieren staat hoog in het vaandel.

Het feest begint al op de vrijdagmiddag als de kinderen op de basisschool niet meer te houden zijn, als ze de wagens met kermisattractie het dorp zien inrijden. Zo gauw de school vrijdagmiddag is afgelopen, worden de kermisexploitanten bij de opbouw van hun attracties omringd door de schooljeugd, wat hen soms een gratis testritje oplevert. Zaterdag- en zondagmiddag kan de schooljeugd losgaan in de botsautootjes, de poliep, en natuurlijk het draaimolentje voor de allerkleinsten.

De verkiezing van Hedelnaar van 't Jaar is voor een groot aantal één van de vaste hoogtepunten van het paardenmarktfeest. De uitkomst was voor niemand een verrassing: de hele brandweerpost is Hedelnaar van 't Jaar! Voor de brandweer en de aanwezige Hedelnaren alle reden er een gezellig feestje van te maken.

De proloog van het echte Paardenmarkt feest is op zondag. De gewonnen voetbalwedstrijd tegen Velddriel, vormt de basis voor een spetterend feest in de kantine van VV Hedel. Enkele meters verderop viert tennisvereniging De Winkels hun feestje na het jaarlijks erwtensoeptoernooi.

Het echte feest begint zondagavond. Hier komen Hedelaren, maar vooral ook mensen die in Hedel hebben gewoond of zijn groot geworden, samen in zowel het dorpshuis het Gelre's End en in de feesttent bij café de Zwaan. Oude bekenden komen elkaar tegen en contacten worden hernieuwd. Als de gasten rond twee uur 's nachts huiswaarts gaan, komen zij langs de eerste groepen paarden die hier en daar worden gelost, waarna meteen de eerste handel plaats vindt. Rond de klok van 06.00 uur is de markt een feit. Tientallen vrijwilligers posten op hoeken van straten en begeleiden de aanvoer van de paarden. Ouders van basisschoolleerlingen hebben echt een probleem, om zes uur begeleiden zij hun kind op de markt om de bijzondere sfeer op te snuiven. Lastig na een nachtje weinig slaap.

Maandagmorgen is het weer stralend, er zijn geen noemenswaardige incidenten, en ook de warenmarkt doet goede zaken. Voor de organisatie is het rond het middaguur reden om al enigszins de balans op te maken. Het meeste werk zit erop. Voorzitter August van den Anker, zichtbaar tevreden, kan alleen een kleine teleurstelling moeilijk onderdrukken: "Wij zijn dit jaar met 1.288 paarden onder Zuid-Laren gebleven, terwijl we vorig jaar van hen wonnen."

Bij het invallen van de duisternis is alles over. Binnen een mum van tijd is Hedel leeg en wordt de kermis afgebroken. Wat rest is de geur van paardenpoep en vette etenswaren. Om 20.00 uur staan de slagbomen omhoog en is er provisorisch geveegd. Het verkeer rijdt waar enkele uren daarvoor de paarden stonden.

Heeft de paardenmarkt zijn langste tijd gehad? Blijft de organisatie mogelijk en is de gemeente Maasdriel genegen dit jaarlijkse festijn te blijven faciliteren? "Zolang ik burgemeester ben zal ik ervoor knokken", belooft burgemeester Van Kooten. Aan de inwoners hoef je dit niet te vragen. Zij kunnen zich geen Hedel voorstellen zonder de paardenmarkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden