Bij elf supermarkten in de Bommelerwaard staan vrijwilligers van Dorcas.
Bij elf supermarkten in de Bommelerwaard staan vrijwilligers van Dorcas.

Dorcas houdt deze week voedselactie

Tot en met 10 november wordt de Dorcas Voedselactie weer gehouden. Vrijwilligers en consumenten in Nederland dragen hier een steentje aan bij. Op honderden locaties in Nederland – in supermarkten, kerken en scholen - zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Dat gebeurt ook in de Bommelerwaard.

Bommelerwaard - Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Deze partners weten welke mensen hulp nodig hebben.

Zware periode
Een voorbeeld is de 57-jarige Adrian uit Oekraïne. De winter komt er aan en dat is voor hem een zware periode. Hij komt dan nauwelijks de deur uit vanwege kou en sneeuw. Zijn vrouw heeft diabetes en zijn kinderen werken in het buitenland. Hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Het is letterlijk kiezen: of brandhout voor de kachel of een zak aardappelen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden dragelijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. Dorcas laat hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om mensen zoals Adrian geven.

Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. De organisatie helpt juist ook door in de omgeving van Adrian mensen te zoeken die op hem kunnen letten en praktisch kunnen ondersteunen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet en is de ondersteuning van Dorcas op den duur niet meer nodig.

In Nederland zijn tot en met 10 november zo'n tienduizend vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten kopen een extra product en geven deze af aan de vrijwilligers. Daarna wordt alles gesorteerd. Dit gebeurt ook door vrijwilligers. Nadat het pakket met de vrachtwagen op de plaats van bestemming is aangekomen, geeft Dorcas het aan de partnerorganisatie die het vervolgens via een lokale partner bij de juiste mensen brengt.

Bommelerwaard
In de Bommelerwaard kun je op vrijdag 8 en zaterdag 9 november in elf supermarkten de vrijwilligers van de Dorcas Voedselactie tegenkomen die je vragen of je een boodschapje extra wil doen voor de allerarmsten in Oost-Europa. Bij de uitgang van de supermarkt zullen deze vrijwilligers weer voor je klaar staan om de gekochte boodschappen aan te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden