Volgende week zondag wordt voor het eerst het pelgrimspad gelopen of gefietst, op de foto staat de route. Pelgrims die op pad gaan, krijgen bij vertrek een fraai boekje.
Volgende week zondag wordt voor het eerst het pelgrimspad gelopen of gefietst, op de foto staat de route. Pelgrims die op pad gaan, krijgen bij vertrek een fraai boekje.

Bommelerwaard heeft eigen pelgrimspad van Sint Maarten

Op de dag voor Sint-Maarten, zondag 10 november, kan men voor het eerst Bommelerwaardse pelgrimspad lopen ter ere van Sint-Maarten. Op deze dag zetten zes kerken, die Sint-Maarten als schutspatroon hebben of hadden, hun deuren wijd open om pelgrims te ontvangen.

Bommelerwaard - De nieuwe pelgrimsroute gaat langs zeven kerken in de oostelijke Bommelerwaard. De tocht is ruim 20 km lang en brengt je bij de kerken in Rossum, Kerkdriel, Velddriel en Zaltbommel. Brakel heeft weliswaar ook een kerk, die voor de reformatie gewijd was aan Sint-Maarten, maar de route zou te lang worden om deze kerk ook bij het pelgrimspad te betrekken.

Om 08.00 uur kunnen pelgrims, die lopend op pad gaan, vertrekken vanuit de hervormde kerken van Rossum en Kerkdriel en vanuit de R.K. Sint-Martinuskerk in Zaltbommel. Na een korte plechtigheid en de zegen worden de pelgrims weggezonden. Pelgrims die de route gaan fietsen, kunnen vertrekken na de zondagse viering.

Momenten van bezinning
"Het pelgrimspad is geen toeristische route", aldus organisator Ton van Balken van de Stichting Beeld Sint-Maarten. "Alle kerken kunnen onderweg bezocht worden, maar er zijn in die kerken ook momenten dat men even tot rust kan komen."

In de ene kerk wordt orgelmuziek ten gehore gebracht, of wordt een passend gedicht voorgelezen. "Het is ook een beetje de bedoeling dat de fietsers en wandelaars even tot rust komen en nadenken over de boodschap van Sint Maarten: zorg voor elkaar. Niet voor niets is de dag rond Sint-Maarten 'De Dag van de Mantelzorg'. De zondagse vieringen in de diverse kerken staan ook in het teken van die mantelzorg. We zijn ook blij dat de Raad van Kerken mede-organisator is van dit pelgrimspad", aldus Van Balken.

De grote route
Twee jaar geleden heeft Tjerk Ridder de grote Sint-Maartensroute gelopen vanuit het Franse Amiens naar Utrecht en vervolgens naar de Martinitoren in Groningen. Hij liep de 1.300 kilometer lange tocht met zijn ezel en kwam zo ook aan in Zaltbommel. Over zijn tocht met zijn ezel maakte Ridder een theatervoorstelling, die zaterdagavond 9 november in de Poorterij te bekijken is.

Stempels
De pelgrims kunnen stempels verzamelen van de Maartenskerken. Meerdere kerken hebben nog de oude zegelstempels, die gegeven werden aan de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Pelgrims die de hele route afleggen, krijgen een mooi aandenken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden