Faamnaam

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Wanneer wij met een onbekende persoon kennis maken horen we meestal eerst zijn of haar naam. Daarbij kan door een mooie naam een persoon bij de eerste indruk aantrekkelijker overkomen dan iemand met een minder mooie naam. Bij een sollicitatie kan een beruchte naam in iemands nadeel werken en kan wellicht een hele bijzondere naam voordelig zijn. Schoonheid is echter een subjectief begrip, want wat de één prachtig vindt, vindt de ander soms afschuwelijk. Naast mooie en lelijke namen zijn er echter ook gangbare gekke en grappig aandoende namen.

De Radio 538-dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben daar een serieuze kwestie van gemaakt in de vorm van de jaarlijkse 'hoe bestaat het verkiezing: de mooiste faamnaam; de meest bizarre combinatie van iemands voor- en achternaam'. Je zou denken dat die verkiezing na een paar jaar zijn beste kunnen heeft gehad, maar niets is minder waar. Al sinds 2007 is dit een serieuze radioverkiezing. Vele hilarische en soms ook enigszins pikant klinkende namen zijn de revue al gepasseerd en het einde is nog lang niet in zicht. Voorgaande winnaars zijn bijvoorbeeld Till Bal (2013), Wil Helmes (2014), Ferry Kuhlman (2015) en Kenny Boeijen (2016).

Vorig jaar ging Chris Mus er met de eer vandoor. Enkele genomineerden van de afgelopen jaren waren: Ben Streng, Rokus Harder, Mat Zwart, Danny Deneuker, Hendy Keppy, Louwe Pruim, Con Domen, Fokje Modder, Stanley Messie, S.M. Kelders, Henny Spekken-Bonen en Connie Veren. En wat te denken van Coos Busters, Beau ter Ham, Charrel Kip, Jack Pot, Cock Kriebel, Ka Ching en Wil-Jannie Mostert uit de Fles. Een voorwaarde om met uw naam mee te doen aan de verkiezing is dat u bewijst dat de naam echt bestaat en geen verzinsel is.

Vorige week werd de winnaar van het jaar 2019 bekend gemaakt. Er waren weer veel bijzondere namen genomineerd. De lijst was lang en bestond onder andere uit: Willem Hartma, Wil de Peuter, Ron de Koe, Nicky Maus, Michael Jackson, Liesbeth van Huit-Schimmel, Kenneth Wilhelmus, Kai Dickman, John Walker, Juul Back, Jac Mes, Harry Potter, Inge Licht, Elke Kant, Dick Mik, Bennie Dootjes, Ben Vierkant, Annewil van 't Zelfde, Anne Wil Pruim, Anne Bole en Adriaan Bassie. De winnaar was Mat Ras die erg blij bleek met zijn zege. "Hartstikke leuk", zei hij nadat hij de prijs had gewonnen. "Ik had het niet verwacht, maar ik ben ook trots. Ook op mijn ouders, dat die de naam hebben gekozen."

Ik weet nog dat ik als kind met mijn ouders mee naar de kerk ging. Ik giechelde dan altijd als bij de 'intenties voor de overledenen' de naam 'Peperzak' genoemd werd. Die naam is echter heilig vergeleken met de bijnamen die in Driel en omgeving de ronde doen. Wie kent immers niet Het Luie Uier, de Drop, de Beer, de Krul, de Koning, de Soep, de Kat van Roesjes, de Fiegeliet, de Preuk, de Knoep, de Tuut en de Lange Gerrit. Geen echte wettelijke namen natuurlijk maar daardoor niet minder leuk, want beledigend zijn ze bijna nooit. En als dat in de ogen van de drager wel is? Ach, dan mag het geen naam hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden